HomeMeedoen in de samenleving

Meedoen in de samenleving

Sport heeft naast het fysiek bewegen ook een groot sociaal aspect. Sport kan op verschillende gebieden ingezet worden voor het vergroten van de maatschappelijke verbondenheid. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar het sociale karakter van sport. Het draait om mensen bij elkaar brengen en maatschappelijke samenhang creëren in een dorp, plaats, wijk of buurt. Om dit te bereiken heeft sport een duidelijk sociaal en georganiseerd karakter nodig dat bereikt kan worden door een centrale plaats van bijvoorbeeld de sportvereniging.

Kleinschalige en laagdrempelige netwerken

Gedrag veranderen begint met deel uitmaken van de samenleving waarin normen en waarden worden gedragen en gedeeld. Sport en bewegen zijn de meest effectieve instrumenten tot kleinschalige en laagdrempelige netwerken waar mensen zich aan kunnen verbinden. Hierin worden mensen aangesproken op hun talentontwikkeling en ze ontdekken het plezier van elkaar ontmoeten. Binnen die netwerken leren mensen elkaar kennen en waarderen. Vandaaruit is de stap naar ook andere activiteiten samendoen en elkaar helpen wanneer nodig klein. Sport staat niet centraal, maar wel de vereniging als sociaal netwerk, waarbij de activiteit het bindmiddel is. Ontmoeting is belangrijker dan bewegen.

Effectief middel om meedoen in de samenleving te versterken

Plezier draagt bij aan sociale cohesie. Sport en bewegen hebben aantal elementen die het ‘meedoen in de samenleving kan versterken’:

  • Sociale aspecten: ontmoeting en netwerken. Laagdrempelig in contact te komen met elkaar.
  • Vrijwillige inzet (voor en door elkaar) ook niet sporters (onderhoudsploeg en barvrijwilligers),
  • Signaleringsfunctie binnen de sport (van kwetsbaarheid of afwijkend gedrag). Je leert elkaar kennen, begrijpen, durft te vragen en te corrigeren.

Social sports

Naast de populaire sporten als bijvoorbeeld voetbal, hockey en tennis, is in het sociaal domein het bestaan van kleine verenigingen met laagdrempelige sporten, zoals bridge, petanque, biljarten en sjoelen, van groot belang. Het zijn vaak netweken die veel invloed hebben op de sociale samenhang. Deze verenigingen worden samengenomen onder de noemer social sports. Het bestaan ervan draagt ertoe bij dat ouderen geen 5 tot 10 contacten hebben, maar 30 tot 40. Het sterke sociale netwerk draagt bij aan een klimaat waarin elkaar helpen (bijvoorbeeld meerijden naar het ziekenhuis) geen mantelzorg is, maar een vriendendienst. In het sociaal domein is het wenselijk om rond deze social sports nieuwe netwerken te realiseren. In het verzorgingstehuis, het buurthuis of op het sportpark. De sportverenigingen met accommodaties staan daarvoor open zo blijkt uit de praktijk.

Het is de grote uitdaging om nog veel meer sociale netwerken te realiseren door sport en bewegen doelgericht als middel hierop in te zetten.

Publicaties

Sportimpuls jeugd in lage inkomensbuurten urgent, maar in 2017 ondervraagd
Publicatie over de BuurtSportvereniging

Van database naar lokale praktijk
Publicatie over de BuurtSportVereniging in de praktijk in Haarlem-Oost

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.