HomeDe BuurtSportVereniging

De BuurtSportVereniging

Achterstandswijken samen met uw eigen inwoners in beweging krijgen? Het kan! De BuurtSportVereniging (BSV) helpt gemeenten om participatie en het sportaanbod te vergroten. Het organiseert, met de bewoners zelf, sportieve activiteiten in de eigen buurt. Voor bewoners – van jong tot oud – die niet of onvoldoende deelnemen aan sport of andere maatschappelijke activiteiten. Team Sportservice adviseert en ondersteunt bij de opstart van de BuurtSportVereniging. Maar ook tijdens de projectperiode kunnen wij u helpen met kwaliteitsbewaking en het coachen van de projectleider, sportaanbieders en vrijwillige buurtbewoners.

Ook een BuurtSportVereniging in uw gemeente?’

Neem contact op met Erik

Het hoofddoel van de BuurtSportVereniging (BSV) is dat bewoners in achterstandswijken die niet of onvoldoende bewegen structureel meer gaan sporten en bewegen. En dat zij meer betrokkenheid tonen bij het organiseren van (maatschappelijke en sportieve) activiteiten in de wijk. Zo leveren buurtbewoners een bijdrage aan hun ideale wijk waarin mogelijkheden zijn voor een leven lang sporten. De participatie, eigen initiatief en betrokkenheid zijn terug te vinden in de werkwijze van de BSV. Daardoor sluit de BSV goed aan bij de veranderingen binnen het sociaal domein.

Inhoud van de BuurtSportVereniging

  1. De wijk in kaart
    Voordat de BuurtSportVereniging daadwerkelijk van start gaat bepalen we de precieze doelgroep van uw wijk. Dit kan de door u aangewezen projectleider zelfstandig uitvoeren met onze advisering en de diverse beschikbare formats. Waar nodig bieden wij ondersteuning.
  2. Vergroten sportaanbod
    Vaak vestigt de BuurtSportVereniging zich in een wijk waar weinig sportmogelijkheden zijn. Wanneer duidelijk is wat uw wijk nodig heeft, wordt gestart met het vergroten van het huidige sportaanbod. Hierbij worden de professionals en buurtbewoners betrokken en biedt Sportservice ondersteuning met het organiseren van diverse informatie- en netwerkbijeenkomsten.
  3. Buurtparticipatie en zelforganiserend vermogen stijgen
    Tijdens het opstarten van nieuw aanbod is continu afstemming met de buurtbewoners. Ook worden zij gemotiveerd, opgeleid en begeleid in het activeren van groepen die nu nog minder actief zijn. De buurtparticipatie en het zelforganiserend vermogen stijgen.
  4. Een leven lang sporten voor iedereen
    Er ontstaat een netwerk van organisaties en bewoners die zich aansluiten bij de BSV. Op deze manier leveren professionals en buurtbewoners een bijdrage aan hun ideale wijk waarin mogelijkheden zijn voor een leven lang sporten voor iedereen. Van jong tot oud. Met als uiteindelijk resultaat betrokken bewoners die structureel meer sporten en bewegen.
  5. Meer dan 30 BSV’s gingen u voor
    Afgelopen jaren zijn in verschillende gemeenten al meer dan 30 netwerken/wijkteams aan de slag gegaan met de BSV. Iedere BSV volgt hetzelfde principe, toch is elke situatie uniek doordat de uitgangssituatie per wijk erg varieert.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Erik Puyt
Meer informatie?

Bel of mail Erik Puyt