HomeStart to Move

Start to Move

Mensen met psychische problemen kunnen veel baat hebben bij sport. Maar dan moet er wel aanbod zijn! Door de verbinding tussen maatschappelijke organisaties en sportverenigingen te leggen wordt een sportieve dagbesteding voor mensen met psychiatrische klachten mogelijk. De activiteiten zijn laagdrempelig en erop gericht om (weer) plezier in sport te krijgen. En de activiteiten zorgen voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Zo helpt sport en bewegen bij het (re)integreren in de maatschappij.

Wilt u als gemeente sportaanbod creëren voor mensen met psychische problemen?

Neem contact op met Linda

Stigma en koudwatervrees

Onder mensen met psychische problemen is sport niet vanzelfsprekend. Zij ervaren verschillende drempels, zoals stigma en een laag zelfvertrouwen, om in verenigingsverband te gaan sporten. Maar ook sportverenigingen hebben koudwatervrees om aanbod voor deze doelgroep te creëren. Terwijl juist verenigingssport een belangrijke participatieve waarde heeft en een platform vormt voor ontmoeting en vrijwilligerswerk. Ook voor mensen met psychische problemen.

Met Start to Move van Team Sportservice wordt u ondersteund in het realiseren van laagdrempelig beweegaanbod. In de buurt en niet ergens op een achterafbaantje, maar bij de reguliere vereniging.

Inhoud van Start to Move

 1. Het doel formuleren
  Veel maatschappelijke organisaties willen wel graag beweegaanbod voor mensen met psychische problemen creëren. Maar vaak weten zij niet hoe dit goed op te zetten is. De eerste stap van Start to Move is dan ook het formuleren van een gezamenlijk doel en het in kaart brengen van de wensen van u en de sportieve wensen van uw cliënten.
 2. Het aanwezige aanbod
  De kracht van Start to Move is dat er niet nieuw beweegaanbod wordt gerealiseerd maar dat we aansluiting zoeken bij bestaande verenigingen en activiteiten. Team Sportservice kent dit bestaande aanbod en helpt u graag met het in kaart brengen.
 3. De samenwerking realiseren
  Zodra het doel bekend is en de verenigingen in kaart zijn gebracht is de volgende stap het tot stand brengen van de samenwerking tussen u en de vereniging. Want veel verenigingen willen wel met uw doelgroep aan de slag, maar worden belemmerd door koudwatervrees.
 4. Het aanbod
  Van sporten met een sportmaatje of een cursus starten met duurlopen tot aan het vervullen van een vrijwilligerstaak bij de vereniging. Met Start to Move weet u laagdrempelig beweegaanbod te creëren.
 5. Sport als dagbesteding
  Start to Move is erop gericht plezier in sport te krijgen en het verkrijgen van een zinvolle vrijetijdsbesteding. Achter deze doelstellingen ligt de overtuiging dat met het creëren van dagbestedingsactiviteiten bij sportverenigingen de participatie en gezondheid van mensen met psychiatrische klachten vergroot wordt. Door de samenwerking tussen de sectoren GGZ en sport, Sport als therapie kan ervoor zorgen dat het beroep dat op duurdere zorg wordt gedaan vermindert.

Klaar voor de start?!

Voor het tegengaan van een depressie en het herstel na een burn-out

Bekijk hoe wij u kunnen helpen
Start to Move Schagen

Start to Move Schagen

Samen met GGZ Noord-Holland-Noord hebben we Start to Move Schagen opgezet

Lees over de samenwerking

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten