HomeOvergewicht

Overgewicht

Overgewicht betekent meer wegen dan goed is voor uw gezondheid. Als de BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht) te hoog is, heeft u meer risico op bepaalde ziekten. Datzelfde geldt voor een te grote buikomtrek. Per leeftijdscategorie, sekse en afkomst gelden andere normen. Met een gezond gewicht heeft u minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Ook verkleint u de kans op bepaalde vormen van kanker.

Voedingspatroon en beweging

Overgewicht ontstaat doordat het lichaam meer energie binnen krijgt dan het nodig heeft. We eten teveel, te ongezond en/of te onregelmatig. In combinatie met een verkeerd voedingspatroon is te weinig beweging een mogelijke oorzaak van overgewicht. Tegengaan van overgewicht moet daarom gericht zijn op voeding en bewegen. Ook voldoende slaap is van belang.

JOGG – Gezonde jeugd, gezonde toekomst

De meeste gemeenten investeren in allerlei preventieve maatregelen om te zorgen dat mensen op een gezond gewicht blijven. Zo doet één derde van de gemeenten in Nederland mee aan het landelijke programma JOGG. Het doel van JOGG is een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is, waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De thema’s drinkwater, groente & fruit en bewegen staan binnen JOGG centraal.

Samenwerking zorg en preventie

Als kinderen overgewicht hebben is een goede samenwerking tussen zorg en preventie essentieel. Daarin zijn meerdere disciplines van belang: sport- en beweegprofessionals, voedingsexperts, opvoeddeskundigen en psychologen bieden ondersteuning aan kinderen en hun ouders. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan via de cursus Clubfit4 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten