HomeClub Fit 4

Club Fit 4

Voeding, beweging, een gezond slaappatroon en opvoeding in één. De erkende interventie Club Fit 4 is een programma voor kinderen en ouders om te werken aan een gezonde leefstijl. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar die boven een gezond gewicht zitten, doen samen met hun ouder(s) mee. Club Fit 4 onderscheidt zich van andere interventies doordat het niet belerend is. Spelenderwijs leren kinderen wat wel en niet gezond is. Het is sportief, leuk en leerzaam. Ook maken ze kennis met sportverenigingen bij hen in de buurt. De ouders krijgen begeleiding op het gebied van gezond opgroeien en opvoeden.

Aan het einde van de interventie hebben deelnemende kinderen een gezonde(re) leefstijl op het gebied van voeding, bewegen en een gezond slaappatroon. Gemiddeld is er een daling in de BMI van minimaal 5% over alle deelnemende kinderen.* 

Neem contact op met Bart

Conform de ‘Zorgstandaard Obesitas’ van Het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) duurt de interventie voor de doelgroep twee jaar. Zo wordt de nodige gedragsverandering gerealiseerd. Deze periode bestaat uit twee fasen:.

Fase 1: intensief leerprogramma (zes maanden)

In de eerste zes maanden vinden intakegesprekken, vier ouderbijeenkomsten en zestien groepslessen voor kinderen (twee met hun ouders en vier bij verenigingen) plaats.

Fase 2: Vervolgprogramma (18 maanden)

In deze fase zijn er zeven terugkombijeenkomsten voor kinderen en ouders, een tussengesprek en een eindgesprek. Aan het einde van de twee jaar ontvangen de kinderen een deelnamecertificaat.

Inhoud en ondersteuning Club fit 4

De interventie-eigenaar overlegt met de afnemer op welke wijze Club Fit 4 lokaal geïmplementeerd kan worden conform het landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas (Sijben, Van der Velde, Van Mil, Stroo & Halberstadt, 2018). Volgens dit model is het belangrijk om een goed werkbare samenwerking tussen een breed scala aan professionals te hebben, waarbij centrale zorgverleners (bijvoorbeeld jeugdverpleegkundigen) voor de samenhang zorgen.

Persoonlijke aanpak

Club Fit 4 is een gecombineerde leefstijlinterventie van twee jaar, uitgevoerd door een wijkteam met daarin een projectleider, sportdocent en leefstijlcoach. Het wijkteam werkt nauw samen om de voortgang van het gezin te bewaken. Persoonlijke aandacht voor het gezin, dat maakt Club Fit 4 uniek!

Club fit 4 theoretisch goed onderbouwd

Door het Kenniscentrum Sport en Bewegen is de interventie erkend en beoordeeld als theoretisch goed onderbouwd. De interventie staat op de volgende databanken: Menukaart Sportimpuls, Menukaart KSG, databank Effectieve jeugdinterventies, database Gezond en Actief Leven en Effectief Actief.

 1. Start van Club Fit 4
  Club Fit 4 begint met een incompany opleiding (acht uur) voor de projectleider (buurtsportcoach) om de methodiek eigen te maken en eerdere ervaringen te delen. De Club Fit 4 interventie kan alleen worden uitgevoerd als de opleiding is gevolgd.
 2. U ontvangt alle benodigde materialen
  Na de starttraining kan de projectleider in de digitale omgeving. Hierin staat de vragenlijst, de handleiding, het paspoort voor kinderen en het werkboekje voor ouders. De handleiding omschrijft de hele cursus, van voorbereiding tot en met evaluatie.
 3. Club Fit 4 kan starten
  De interventie Club Fit 4 kan starten.
 4. Bijscholingen en doorontwikkeling
  U wordt uitgenodigd voor bijscholingen en op de hoogte gehouden van aanpassingen. We ontvangen graag aanbevelingen op de inhoud, zodat we Club Fit 4 kunnen door ontwikkelen.

Kosten Club 4 Fit

Opleiding projectleider € 2200,- (exclusief btw)

 

*aangezien de doelgroep nog in de groei is, wordt conform de richtlijn Overgewicht JGZ voornamelijk gestreefd naar gewichtsbehoud, waarbij de lengte toeneemt. (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, 2012)

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer informatie?

Bel of mail Bart Weber