HomeActueelZorgen voor een energieke en gezonde generatie

Zorgen voor een energieke en gezonde generatie

Sport en bewegen zijn een onmisbaar element van een gezonde leefstijl en een vitaal en gezond Nederland. Met sport en bewegen worden kinderen fitter, komen zij in aanraking met winnen en verliezen en ervaren zij het gevoel van ’ergens bij horen’. Voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen is sporten en bewegen van groot belang. Daarnaast blijkt dat kinderen die nu met plezier sporten vaak ook op latere leeftijd blijven sporten en een gezondere leefstijl hebben.

Helaas blijkt dat het onvoldoende lukt om de jeugd in beweging te houden. Kinderen worden van jongs af aan minder geprikkeld om te spelen en te bewegen, motorische vaardigheden nemen af, oudere kinderen stoppen rond hun pubertijd bij hun sportclub en het sportplezier staat door andere verleidingen, of soms zelfs door negatieve ervaringen, onder druk. Daarnaast ontbreekt het sommige gezinnen aan de financiële middelen om hun kinderen te laten sporten. Willen we er dus voor zorgen dat Nederland in 2040 de gezondste generatie van de wereld heeft, dan moeten we de kracht van preventieve en curatieve kracht van sport optimaal benutten.  Team Sportservice doet dit door in te zetten op het sportief, gezond en sociaal opgroeien van kinderen met de bouwstenen voor een gezonde generatie.

Bouwstenen voor een gezonde generatie

Sportclubs: zet in op jeugdsport en werk daarin samen

Met sport en bewegen naar de gezondste generatie van de wereld in 2040 bereiken we door samen te werken op het gebied van preventie, zorg en welzijn, sport en bewegen, onderwijs, kinderopvang, sociaal werk, werkgevers en andere organisaties. Zowel op landelijk als lokaal niveau. Door specifiek in te zetten op kracht van jeugdsport kunnen we de jeugd met veel plezier laten sporten en bewegen. Zo wordt een goede basis gelegd voor een sportieve gezonde generatie.

Gemeenten: maak sporten en bewegen voor de jeugd toegankelijker en plezierig

Als gemeente kunt u sporten en bewegen voor de jeugd toegankelijker en plezierig maken. U maakt sporten en bewegen leuk en aantrekkelijk door peuters veelzijdig en goed te leren bewegen, voor schoolkinderen veel en gevarieerd sporten beweegaanbod beschikbaar te maken en jongeren de mogelijkheid te geven om hun eigen sport- en beweegambities te halen. Om sportplezier te garanderen, om de positieve waarden van jeugdsport te realiseren en het ongewenst gedrag in de jeugdsport tegen te gaan is het van belang om een toegankelijke, veilige en optimale leeromgeving te creëren.

Concrete ideeën voor een energieke en gezonde gemeente

  • Faciliteer de samenwerking tussen kinderopvang, scholen en de sportsector voor een afgestemd sportaanbod voor kinderen van alle leeftijden, bijvoorbeeld het gezamenlijk inzetten van accommodaties, sportscholen en trainers.
  • Creëer bewustwording bij ouders en verzorgers over het belang van sport en bewegen door middel van informatie via consultatiebureaus, kinderdagverblijven en BSO’s, scholen, buurtsportcoaches en sportaanbieders.
  • Ondersteun sportaanbieders met nieuw sportaanbod voor de jeugd, zowel bij sportverenigingen als bij ondernemende sportaanbieders.
  • Maak cursusaanbod beschikbaar voor trainers en coaches die zich willen scholen op het gebied van jeugdsport.
  • Stimuleer en ondersteun clubs met het creëren van een veilig en positief sportklimaat door te helpen met een vertrouwenscontactpersoon, de VOG voor medewerkers en vrijwilligers en het opstellen van preventief beleid.
  • Maak sporten toegankelijk voor kinderen uit een kansarme omgeving. Bijvoorbeeld door samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

‘Sport laat van zich horen’

Dit bericht is onderdeel van de serie ‘Sport laat van zich horen’ in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Het vergroot de kwaliteit van leven, laat ziekteverzuim dalen, arbeidsproductiviteit stijgen, levensverwachting groeien en criminaliteitscijfers dalen. Kortom: sport en bewegen zijn geen kostenpost, maar een investering in een sterke en vitale maatschappij.

De Sportcampagne GR2022 is een initiatief van het Sportcampagneteam NL een samenwerking van sportbonden, NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Sportkracht12, Vereniging Sport en Gemeenten en met medewerking van het Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Mulier Instituut. Ga voor meer informatie naar: www.sportcampagne.nl

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.