HomeActueelEenzaamheid tegengaan met sport en bewegen

Eenzaamheid tegengaan met sport en bewegen

Eenzaamheid tegengaan met sport en bewegen

Op maandag 16 oktober organiseerde GGD Hollands Noorden en Voor Mekaar Oudorp in samenwerking met Coalitie Erbij en het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland een conferentie rondom het thema Eenzaamheid. Linda Schouten, adviseur van Team Sportservice, gaf er een pitch over hoe sport en bewegen eenzaamheid kan tegengaan. Heeft u dit gemist? Lees hier het verslag van deze pitch.

 

Met sport en bewegen eenzaamheid tegengaan

Door: Linda Schouten, adviseur Team Sportservice

Linda Schouten, adviseur zorg en welzijn voor Team Sportservice

Linda Schouten

Sport en bewegen levert niet alleen een positieve bijdrage aan de fysieke gezondheid van ouderen, maar kan ook ingezet worden om eenzaamheid tegen te gaan. Juist op sociaal gebied verandert er veel als men ouder wordt. Zo kan er met het ouder worden sprake zijn van het wegvallen van betekenisvolle relaties en het verlies van maatschappelijke rollen. Samen sporten of bewegen kan dan bij uitstek een manier zijn om (nieuwe) mensen te ontmoeten.

Onderzoek wijst bovendien uit dat fysiek kwetsbare ouderen een grotere kans hebben om sociaal kwetsbaar te raken. Fitte ouderen zijn beter in staat om er op uit te gaan en anderen te ontmoeten of om hun sociale activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Als ouderen slechter ter been worden, neemt de kans op vallen exponentieel toe, wordt de onzekerheid groter en kiezen zij er eerder voor om thuis te blijven en niet meer zelf boodschappen te doen of een blokje te gaan wandelen. Daardoor wordt het sociale isolement groter en neemt de zelfredzaamheid af.

Bewezen interventies

Er zijn diverse bewezen interventies die ouderen met een sociale kwetsbaarheid stimuleren om te sporten en te bewegen. In onderstaand figuur staat een aantal voorbeelden. In de regio Noord-Holland-Noord worden deze interventies ook toegepast. Zo wordt de interventie Denken en Doen reeds met succes ingezet in de gemeente Medemblik en de interventie Sociaal Vitaal in Schagen.

Deze interventies hebben ieder hun eigen aanpak. Ze verschillen voor wat betreft het sport en beweegaanbod dat aan ouderen wordt geboden. Tevens zijn er verschillen in de wijze waarop ouderen bereikt worden. Grofweg worden hiervoor twee methoden gehanteerd: een persoonlijke benadering (brief, al dan niet met huisbezoeken) met behulp van de gemeentelijke basisadministratie dan wel doorverwijzing door zorgprofessionals (huisartsen, praktijkondersteuner, sociale wijkteams).

 

Interventies tegen eenzaamheid bij ouderen

Figuur 1: interventies om bij ouderen eenzaamheid tegen te gaan.

Meer weten?

Of neem contact op met Linda Schouten via 023-205 5021.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.