HomeActueel(S)Cool on Wheels opent ogen over leven met beperking

(S)Cool on Wheels opent ogen over leven met beperking

Wat houdt leven en sporten met een beperking in? Wat kan je nog zelfstandig en waarvoor is aanpassing nodig? En zijn mensen met een beperking zielig? Op al die vragen krijgen leerlingen uit groep 7 of 8 antwoord tijdens een clinics (S)Cool on Wheels. Een ervaren docent met een beperking komt langs op school om de kinderen te leren en te laten ervaren over dit onderwerp. Team Sportservice provincie Utrecht coördineert dit project van Fonds Gehandicaptensport in de provincies Utrecht en Noord-Holland.

Theorie

“De kinderen krijgen tijdens een theorieles van anderhalf uur in de klas filmpjes te zien en verhalen te horen over verschillende soorten beperkingen”, vertelt Jorrit Hansen van Team Sportservice provincie Utrecht. “Ook vertelt de docent over zijn eigen beperking, hoe deze is ontstaan en het acceptatieproces. Dit is heel leerzaam voor de kinderen. Ze horen dat mensen met een beperking sterker en zelfstandiger zijn dan ze aanvankelijk vaak dachten. Echt een eyeopener.”

Praktijk

Na de theorieles gaan de kinderen naar de gymzaal. Daar leren ze in de praktijk wat bewegen met een beperking inhoudt. Ze ervaren een visuele beperking en gaan in rolstoelen aan de slag, met onder meer rolstoelvaardigheid, een estafette en afsluitend rolstoelbasketbal. “(S)Cool on Wheels is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk”, zegt Jorrit. “En de kinderen weten dat mensen met een beperking in de kern niet anders zijn dan zij. Sterker, ze leren dat iedereen wel een beperking heeft, hoe groot of klein ook.”

Meer informatie

Dit jaar zijn in de provincie Utrecht tot nu toe 52 clinics georganiseerd voor 1.258 leerlingen. Dit gebeurde op basisscholen in liefst 22 plaatsen. Deze worden betaald met subsidie van gemeenten of door sponsoren. Naast het basisonderwijs, volgden ook zes klassen van het voortgezet onderwijs clinics. Scholen, gemeenten of andere geïnteresseerden kunnen hier meer informatie over het project vinden op of contact opnemen met Jorrit Hansen via jorrit.hansen@sportserviceprovincieutrecht.nl of 0347 77 87 88.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.