HomeActueelExtra geld ophalen voor je club? Zo doe je dat met statiegeld

Extra geld ophalen voor je club? Zo doe je dat met statiegeld

Statiegeld verenigingen

Extra geld ophalen voor je club? Vanaf 1 april 2023 mogelijk. Veel sportclubs spaarden al een tijdje statiegeldflesjes en haalden zo geld op. Vanaf april kunnen sportverenigingen ook blikjes met statiegeld innemen. Het gespaarde statiegeld mag gedoneerd worden aan de eigen vereniging. En dat is ook voor clubs die nog niet meedoen interessant!

Er zijn al meer dan 3.000 sportverenigingen die nu statiegeldflesjes innemen. Sommige sparen hier jaarlijks tot wel €2.500,- mee. Vanaf 1 april komen hier ook statiegeldblikjes bij. De sportverenigingen die al statiegeldflessen innemen hoeven hier verder niets voor te doen. De blikjes kunnen namelijk in dezelfde innamebakken én inleverzakken worden verzameld. Om leden te informeren, ontvangen sportverenigingen nieuwe communicatiematerialen. Denk aan posters en stickers voor op de innamebakken.

Sportverenigingen die willen starten met het inzamelen van flesjes en blikjes met statiegeld kunnen zich gratis registeren bij Statiegeld Nederland.

Zo meld je je aan als innamepunt

  1. Registreer je als innamepunt op statiegeldnederland.nl. Na registratie ontvang je van Statiegeld Nederland bericht over het bestellen van de gratis donatiebak(ken) en het communicatiemateriaal.
  2. Ongeveer 5 werkdagen na de registratiebevestiging ontvang je unieke labels die je aanbrengt op de sluitstrips voor de zak waarin je de statiegeldflesjes en -blikjes in gaat verzamelen.
  3. De zakken en sluitstrips zijn te bestellen bij de grossier.
  4. Is de vereniging al geregistreerd, maar heb je nog geen donatiebak en/of communicatiemateriaal ontvangen? Vraag deze aan via info@statiegeldnederland.nl.
  5. De donatiebak wordt per koerier bezorgd, het communicatiemateriaal ontvang je per post.

Zo werkt het inzamelen

  1. Zet de donatiebak op een zichtbare plaats. Naast de bar of bij de ingang van de kantine bijvoorbeeld. Zorg er altijd voor dat er een bak voor restafval naast de donatiebak staat om vervuiling te voorkomen. Zo belanden er geen bananenschillen tussen de statiegeldverpakkingen.
  2. Zorg dat de campagnestickers op de juiste wijze op de donatiebak zijn geplakt. Op die manier zijn de inleverbakken herkenbaar voor bezoekers van de vereniging.
  3. Stel leden en bezoekers op de hoogte dat ze statiegeldflesjes en -blikjes kunnen inleveren en waar ze dit kunnen doen. Bijvoorbeeld via de nieuwsbrief of het social media-account. Het communicatiemateriaal helpt je hierbij.
  4. Statiegeldflessen verzamel je in speciale zakken, die je bij de grossier kunt bestellen. De zakken worden afgesloten met een sluitstrip met jouw unieke labels. Het label bevat een unieke barcode. Aan de hand van de unieke code weet Statiegeld Nederland van wie de flesjes en blikjes afkomstig zijn en waar het ingezamelde statiegeld naartoe moet.
  5. Spreek met je grossier af dat hij de zakken met lege flessen en blikjes voor je retour neemt.
  6. Periodiek ontvangt de vereniging een overzicht van het statiegeld op de ingeleverde flesjes. De opbrengst wordt op de rekening van de club bijgeschreven.

 

Waarom statiegeld

Jaarlijks komen er circa 2,5 miljard blikjes op de markt. Daarvan belanden er zo’n 250 miljoen in het milieu. Daarom stimuleren we mensen met de invoering van statiegeld om blikjes gescheiden in te leveren. Door statiegeld kunnen blikjes volledig worden hergebruikt tot nieuwe blikjes.

Heb je vragen over bovenstaande informatie? Neem dan contact op via info@statiegeldnederland.nl. We denken graag met je mee!

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.