HomeZelfredzaamheid ouderen

Zelfredzaamheid ouderen

Mensen worden steeds ouder en leven langer in goede gezondheid. Mensen zijn niet alleen vaker objectief gezonder, maar ze voelen zich ook – ondanks enkele aandoeningen – vaker gezond. Dit omdat ze nog wel de dingen kunnen blijven doen die zij willen doen. Daarentegen is er ook een grote groep kwetsbare ouderen. Volgens het SCP (2011) groeit deze groep in Nederland tot zo’n 1 miljoen in 2030.

Bewegen voor kwetsbare ouderen

Sport en bewegen kunnen een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van ouderen, waaronder hun fysieke functioneren. Dit geldt voor ouderen die vitaal willen blijven, als wel voor ouderen die reeds fysiek kwetsbaar zijn. Daarnaast kunnen sport en bewegen juist ook ingezet worden voor sociale kwetsbare ouderen. Het gaat hierbij om ouderen die een zeer beperkt of geen sociaal netwerk hebben en die zich eenzaam voelen. Dit is een groeiend probleem. Juist op sociaal gebied verandert er veel als men ouder wordt. Zo kan er met het ouder worden sprake zijn van het wegvallen van betekenisvolle relaties of het verlies van maatschappelijke rollen. Samen sporten of bewegen kan dan bij uitstek een manier zijn om (nieuwe) mensen te ontmoeten.

Onderzoek wijst uit dat fysiek kwetsbare ouderen een grotere kans hebben om sociaal kwetsbaar te raken, en andersom. Fitte ouderen zijn beter in staat om erop uit te gaan en anderen te ontmoeten of om hun sociale activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Als ouderen slechter ter been worden, neemt de kans op vallen exponentieel toe, wordt de onzekerheid groter en kiezen zij er eerder voor om thuis te blijven en niet meer zelf boodschappen te doen of een blokje te gaan wandelen. Daardoor wordt het sociale isolement groter en neemt de zelfredzaamheid af.

Voldoende bewegen voor iedere oudere

Team Sportservice zet in op de bevordering van de vitaliteit van ouderen en heeft daarbij in het bijzonder oog voor de groep kwetsbare ouderen (65+) met verminderde draagkracht. Wij streven ernaar dat iedere oudere tot op hoge leeftijd voldoende kan bewegen, zodat zij zo lang mogelijk vitaal en zelfredzaam blijven.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten