HomeSportstimulering

Sportstimulering

Miljoenen mensen in Nederland sporten omdat ze het leuk vinden. Met veel plezier zijn ze lid van een sportvereniging, een fitnesscentra of bewegen zij in de openbare ruimte. Het aantal leden van sportverenigingen is de afgelopen 25 jaar heel licht gestegen en bedraagt nu ruim 5,3 miljoen. In deze tijd is het aantal leden van fitnesscentra explosief gestegen, net als het aantal beoefenaars van de loopsport. In totaal is 70% van de Nederlanders minimaal één keer per maand sportief actief en 53% doet dit wekelijks. Dat zijn mooie percentages maar het betekent ook dat een derde van de Nederlanders niet of te weinig beweegt. Zij ervaren drempels of het aanbod aan activiteiten voldoet niet aan hun behoeften.

Sportstimulering en de beweegnorm

Het stimuleren van kinderen en jongeren om zich sportief te ontwikkelen is diep verankerd in het schoolsysteem en het verenigingsleven. In de jeugd wordt de basis gelegd voor een leven lang sporten. Hoewel de jeugd massaal sportief actief is bij de sportvereniging voldoet maar een kwart aan de Nederlandse Norm Gezond bewegen die zegt dat kinderen en jongeren elke dag een uur per dag matig intensief moeten bewegen. Voor volwassen en ouderen is deze norm lager, namelijk een half uur per dag op vijf dagen per week. Daaraan voldoet ruim de helft van de volwassenen. In de samenleving is er een tweedeling tussen mensen die de kracht van sport ervaren en benutten en zij waar bewegen hun leefwereld nog (verder) kan verrijken.

De uitdagingen

De visie van Team Sportservice is een gezonde, vitale en sociale samenleving waarbinnen écht iedereen de kracht van sport en bewegen benut. De uitdaging om dat uiteindelijk voor elkaar te krijgen is tweeledig. Ten eerste dienen het aanbod en de voorzieningen zo te worden ingericht dat de mensen (jong én oud) die al sporten dit blijven doen. Ten tweede is het zaak om in de huid te kruipen van de mensen die niet of niet voldoende bewegen. Beide aspecten vereisen dat het aanbod doorlopend wordt aangepast aan de veranderende wensen en eisen van de (niet-)sporters. In het beleid van gemeenten en de aanpak van Team Sportservice verschuift het accent naar het in beweging krijgen van de minder actieve inwoners.

Sportieve kapitaal versterken en ontsluiten

“Een leven lang sporten en bewegen om fit en gezond te blijven is een speerpunt van veel gemeenten en sportbonden. De insteek is dat mensen zo jong mogelijk beginnen en zo lang mogelijk (kunnen) blijven sporten en bewegen. Elke levensfase kent echter nieuwe en andere mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen om sportief actief te zijn en te blijven” 

Bron: https://www.allesoversport.nl/artikel/een-leven-lang-bewegen-en-sporten/

Onze drijfveer is om écht ieder mens, en daarmee de maatschappij, maximaal te laten profiteren van de positieve effecten van sport en bewegen. Om een levenlang sporten te realiseren voor écht iedereen richt Team Sportservice zich lokaal op de ondersteuning, inzet en verbinding van het reeds aanwezige sportieve kapitaal bestaande uit gerelateerd kader, sportaanbieders, accommodaties en bewegingsonderwijs. Onze missie is het sportieve kapitaal zo te versterken en ontsluiten dat er een essentiële bijdrage wordt geleverd aan een gezonde, vitale en sociale samenleving.

Neem vooral een kijkje bij onze verschillende vormen van dienstverlening om een idee te krijgen hoe wij u daarbij kunnen helpen. Direct contact opnemen mag natuurlijk ook!

Bronnen:

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Erik Puyt
Meer informatie?

Bel of mail Erik Puyt