HomeHet Sportkapitaalmodel

Het Sportkapitaalmodel

Het sportkapitaal inzetten voor iedereen

SportkapitaalmodelNederland is een land met een prachtige sportinfrastructuur. Gemeenten en samenleving hebben veel geïnvesteerd in faciliteiten, kennis en begeleiding om mensen te kunnen laten sporten en bewegen. Te beginnen op school, bij verenigingen, in de openbare ruimte en via andere aanbieders. Al deze mogelijkheden om te sporten en te bewegen vormen samen het sportkapitaal. De uitdaging is om dit sportkapitaal zo goed mogelijk in te zetten voor écht alle mensen. Dan moet rekening gehouden worden met ieders individuele wensen en behoeften. De één sport immers voor zijn plezier, de ander zou wel willen sporten maar ervaart drempels omdat het aanbod niet goed aansluit. Er zijn ook mensen die sport niet per se overwegen, maar er op het vlak van gezondheid of sociaal leven wel enorm veel voordeel van kunnen hebben.

Om écht iedereen te kunnen faciliteren is het van belang om te starten bij die basisinfrastructuur in de sport. Wat hebben we al en wat moet er gedaan worden om het zo te versterken en ontsluiten dat nog veel meer mensen de kracht van sport en bewegen gaan ervaren. En de ruimte om meer mensen met het bestaande sportkapitaal te bedienen is er. Als je alleen al kijkt naar de bezettingsgraad van alle sportaccommodaties, dan weet je dat het maatschappelijk rendement ervan in veel gevallen vergroot kan worden.

Hoe werkt het Sportkapitaalmodel?

Om onze aanpak goed te kunnen uitleggen en toepasbaar te maken voor partners en klanten hebben wij het Sportkapitaalmodel ontwikkeld. In dit model beginnen we bij het in kaart brengen van de basisvoorzieningen en vervolgens kijken we welke uitdagingen en doelstellingen er zijn op het vlak van sportstimulering (sport voor plezier), gezondheid en participatie (sport als middel). Met die informatie kijken we met welke aanpassingen het maatschappelijk rendement van het sportkapitaal vergroot kan worden, zodat het een essentiële bijdrage levert aan die gezonde, vitale en sociale samenleving.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Erik Puyt
Meer informatie?

Bel of mail Erik Puyt