HomeDepressie

Depressie

Veel mensen kampen met depressieve of burn-out klachten. Een depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening, die bijna 1 op de 5 volwassenen ooit in hun leven treft. Op ieder moment van het jaar gaat het om zo’n 550.000 Nederlanders (Trimbos-instituut, 2017). Wat betreft burn-out klachten, dat komt bij 1 op de 7 werknemers voor. Depressie en burn-out staan dan ook heel hoog op de lijst van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim. Belangrijke problemen dus, niet alleen voor de mensen zelf die ermee kampen, maar ook voor de maatschappij en werkgevers.

Sporten tegen depressie

Talloze studies hebben inmiddels aangetoond dat sporten helpt om mentaal gezond te blijven. Voor mensen die geregeld sporten, is de kans om een depressie of bijvoorbeeld een burn-out te ontwikkelen, kleiner dan bij niet-sporters. Tegelijkertijd hebben sporters een grotere kans te herstellen van een psychische aandoening. Sporten en bewegen vermindert het stressniveau. Het brengt gedachten tot rust, helpt om te ontspannen en vergroot het zelfvertrouwen.  Maar ook helpt het om het lichaam te laten herstellen, naast bijvoorbeeld slapen en gezonde voeding. Op deze wijze wordt de kans op depressies en burn-out verkleint.

Voor mensen die kampen met depressieve of burn-outklachten, is deskundige begeleiding bij het sporten en bewegen van groot belang. Team Sportservice ondersteunt sportaanbieders bij het ontwikkelen van een sport- en beweegaanbod en het op lokaal/regionaal ontwikkelen van projecten voor deze doelgroep. Dit in samenwerking met zorgaanbieders en werkgevers.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten