Het Aanjaagbudget

De goedgekeurde projecten van 2020

HomeHet aanjaagbudget

Het aanjaagbudget

Het belang van sport en bewegen voor onze gezondheid is door het coronavirus nog duidelijker geworden. Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus bleven veel mensen in de zomerperiode van 2020 thuis in plaats van erop uit te trekken.

Met het aanjaagbudget ‘Ruimte voor sport en bewegen om de hoek’ werden organisaties gestimuleerd om sport- en beweegaanbod aan te bieden in de openbare ruimte, sportlocaties en/of recreatiegebieden.

Heb jij voor dit jaar een creatief idee om sport -en beweegaanbod in de openbare ruimte te stimuleren?

Bekijk hier de mogelijkheden van de Voucherregeling

Dit waren de goedgekeurde projecten van het Aanjaagbudget in 2020:

Beweegroute – SWOK Midden – Krimpenerwaard

Veel senioren in Haastrecht bewegen minder dan de 150 minuten per week die de Gezondheidsraad voorschrijft. Hoewel een handjevol sportieve, fitte inwoners meedoen aan de verschillende gymgroepen en andere beweegactiviteiten, zijn er veel senioren die te weinig bewegen. Ze weten niet welke oefeningen ze kunnen doen om fit te blijven. De Beweegroute van Haastrecht heeft daar verandering ingebracht!

Door het plaatsen van verschillende bordjes is er in Haastrecht een beweegroute voor ouderen gecreëerd. De beweegroute is anders dan een traditionele wandelroute. Op de bordjes van de beweegroute zijn (gym)oefeningen uitgebeeld die de ouderen kunnen uitvoeren. De oefeningen zijn door een lokale fysiopraktijk opgesteld.

 

Zomerland – Handbalvereniging E.T.C. – Rotterdam (Hoogvliet)

Handbalvereniging E.T.C. uit Hoogvliet heeft met verschillende samenwerkingspartners Zomerland Hoogvliet georganiseerd. In Hoogvliet heerst veel armoede. Kinderen kunnen door geldgebrek vaak niet meedoen met georganiseerde sport. Met Zomerland heeft handbalvereniging E.T.C. het sport- en cultuuraanbod naar de kinderen gebracht. 10 dagen lang hebben kinderen kennis kunnen maken met verschillende sportverenigingen en cultuuraanbieders uit de wijk. Daarnaast zijn er verschillende maatschappelijke organisaties betrokken geweest bij de organisatie. Heeft een kind een nieuwe hobby gevonden maar is er thuis te weinig geld dan betaald het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie.

 

Jeu de boules baan – DSV Full Speed – Delft

DSV Full Speed is een vereniging die het voor inwoners uit de omliggende wijken mogelijk maakt om op het terrein vrij te sporten. Op dit moment is het terrein vooral ingericht voor jongeren. Zo zijn er op het terrein voetbalvelden, beachvolleybalvelden, een basketbalveld, een pannakooi en een speeltuin. Met de aanleg van een Jeu de boules baan heeft DSV Full Speed nieuw sportaanbod gecreëerd voor de ouderen uit de omliggende wijken.

 

Summer Events – Facet Ridderkerk – Ridderkerk

Facet Ridderkerk heeft Summer Events georganiseerd. Kinderen, tieners en jongeren tussen de 2 en 16 jaar konden tijdens de zomervakantie kennis maken met verschillende activiteiten op sportief, muzikaal, cultureel of maatschappelijk gebied. Summerevents heeft ervoor gezorgd dat kinderen, tieners en jongeren:

  • Talenten ontplooiden op sportief, muzikaal, cultureel en maatschappelijk gebied;
  • De zelfredzaamheid konden verhogen;
  • Doorstroomde naar een vereniging of aanbieder waarbij talentontwikkeling gefaciliteerd kan worden;
  • Een gecreëerd ontmoetingsplek waarbij een goede leefbare omgeving centraal stond.

Hufterproefnet – Sportstichting Zuidplas – Zuidplas

Op een bestaand geasfalteerd veld (met belijning) heeft Sportstichting Zuidplas een hufterproefnet geplaatst. Een hufterproefnet is een sterk, stevig en flexibel in hoogte in te stellen volleybalnet. Doordat het net flexibel in hoogte in te stellen is, is het toegankelijk voor jeugd, senioren, ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking waardoor de inwoners er vele jaren plezier van kunnen hebben.

 

Go Sportkaravaan – Sportteam GO – Gemeente Goeree-Overflakkee

Sportteam GO heeft in alle 13 kernen in Goeree-Overflakkee sport- en beweegaanbod voor inwoners t/m 18 jaar georganiseerd. Dit werd gedaan onder de noemer ‘GO Sportkaravaan’. Een rondtrekkend sport- en spelfestijn waar kinderen konden rennen, springen, klimmen, ravotten, ballen en veel meer. Alle activiteiten werden georganiseerd in de openbare ruimte in het eigen dorp. Doel hiervan was kinderen stimuleren om vaker op deze locaties te spelen en te sporten.

 

Mountainbikeroute – Stichting MTB – Zoetermeer

De mountainbikeroute in het Buytenpark van Zoetermeer is voor iedereen gratis toegankelijk en wordt al meer dan 20 jaar gebruikt. Helaas werd deze mountainbikeroute alleen gebruikt door volwassenen omdat sommigen stukken te moeilijk en te gevaarlijk waren voor kinderen. Stichting MTB heeft de bestaande mountainbikeroute veilig en jeugdvriendelijk gemaakt. Dit hebben zij gedaan door omleidingsroutes te plaatsen rondom de moeilijke en gevaarlijke stukken. Hierdoor kunnen kinderen in de komende 20 jaar ook gebruik maken van de mountainbikeroute in het Buytenpark.

 

Zomerprogramma, Hillegom in beweging – Hillegom

Tijdens de zomervakantie heeft Hillegom in Beweging met verschillende partners heel Hillegom in beweging georganiseerd. Het zomerprogramma was voor verschillende doelgroepen waarbij de meeste aandacht uitging naar de jeugd (4 tot 15 jaar) en de senioren. Samen met verenigingen was er een programma opgesteld waardoor sportactiviteiten in de zomer toch door konden gaan.

 

Sportspeeltuin – Stichting Sportspeeltuin – Katwijk

In tegenstelling tot een traditionele speeltuin met wipkippen en glijbanen, is een sportspeeltuin vooral een plek waar kinderen, volwassenen en ouderen vrij kunnen spelen en sporten in de buitenruimte. Een sportspeeltuin biedt kinderen en volwassen de mogelijkheid om samen met plezier te bewegen. Van spelenderwijs rennen, op muziek bewegen en de spieren trainen, alles kan in de sportspeeltuin! Stichting Sportspeeltuin heeft door het plaatsen van een sportspeeltuin een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om mensen in Valkenburg en omgeving op laagdrempelig te laten bewegen en sporten.

 

Trimtoestellen – Wijkteam Oost – Gouda

Wijkteam Gouda Oost wilde de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Op de locatie Anne Frankplantsoen stonden meerdere speeltoestellen voor kinderen. Vroeger zaten ouders, opa en oma op het bankje naast de speeltuin te kijken hoe de kinderen aan het bewegen waren.

Wijkteam Gouda Oost heeft dit veranderd. Door enkele trimtoestellen te plaatsen voor volwassenen in het openbaar gebied. Hierdoor werd de locatie Anne Frankplantsoen meer dan alleen een speeltuin voor kinderen. Hierdoor kunnen mensen laagdrempelig bewegen, met elkaar in contact komen en is sociale leefbaarheid in de wijk verhoogd.

 

Summerchallenge – Olympic – Den Haag

Olympic Taekwondo Den Haag heeft samen met wijkpartners sport, welzijn & onderwijs de ambitie om inactieve jeugd en jongeren tot 21 jaar in beweging te brengen. Het project heeft zich gericht op jeugd en jongeren in de lage SES wijken in Escamp, met name: Moerwijk, Zuiderpark & Morgenstond. In deze wijken zijn de sociaal-economische gezondheidsverschillen hoger door een ongunstigere inkomensverdeling, een hoger percentage bewoners dat hun gezondheid minder goed ervaart en ook overgewicht komt vaker voor in vergelijking met heel Den Haag of de regio.

Summerchallenge heeft zich gericht op jeugd en jongeren tot 21 jaar. Het doel van Summerchallenge was om deze doelgroep in beweging te brengen en te blijven stimuleren om ook na het project blijvend te bewegen. Dit werd gedaan door leuke en aantrekkelijke sport-, spel- en beweegactiviteiten te organiseren op playgrounds, Cruyff courts en trapveldjes in de wijk.

 

Billie`s Zomertour – Hoeksche Waard actief – Hoeksche Waard

Hoeksche Waard actief heeft met Billie`s zomertour vijf weken lang op een sportcourt in de Hoeksche Waard sportaanbod voor kinderen naar de wijk gebracht.

Door beweging naar de wijk te brengen heeft Hoeksche Waard actief een laagdrempelig sport- en beweegaanbod gecreëerd. Met diverse materialen en een gratis gevarieerd beweegaanbod was het mogelijk om voor ieder kind deel te nemen.

Daarnaast hebben de verenigingsondersteuners van Hoeksche Waard Actief lokale sportverenigingen aangejaagd om deel uit te maken van dit project. Hierdoor konden kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende sportaanbieders. Wanneer een kind na de Billie`s zomertour door wilde blijven sporten maar hier thuis te weinig geld voor was dan werd er een aanvraag gedaan bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

 

Badminton on Tour – Badmintonclub Pijnacker – Pijnacker-Nootdorp

Binnen badmintonnen is door de coronacrisis maandenlang niet mogelijk geweest. Buiten badmintonnen is met een beetje wind al snel niet meer mogelijk. Inmiddels is een nieuwe shuttle ontwikkeld om buiten te badmintonnen, de AirShuttle. Hiermee wordt badmintonnen geschikt om in de buitenlucht, in een park, op een parkeerplaats of andere buitenlocatie te spelen. Badmintonclub Pijnacker heeft met de aanschaf van de AirShuttle badminton naar de mensen gebracht. 5 weken lang heeft de club door heel de gemeente Badminton on Tour georganiseerd.

 

Open Sportpark – Gemeente Bodegraven-Reeuwijk – Bodegraven-Reeuwijk

Veel sportparken of -accommodaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwwijk werden buiten de reguliere trainingsavonden en wedstrijddagen relatief weinig gebruikt en stonden veelal leeg ondanks de uitermate geschikte locaties voor diverse andere doeleinden. Dit wilde de gemeente veranderen.

‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ en daarom was het van belang dat de positieve bijdrage van verenigingen zichtbaar werd. De sportieve en/of maatschappelijke bijdragen in de gemeente werden kenbaar gemaakt op basis van medailles. Het idee van medailles was geïnspireerd op de scores voor de Gezonde kantine waarbij het mogelijk is ‘te klimmen op de ladder’. Wanneer een vereniging of club met een bronzen medaille voldoet aan een aantal eisen dan worden zij hiervoor beloond met een zilveren medaille en uiteindelijk de gouden medaille. De medaille is afhankelijk van een gemiddelde score op drie criteria:

  • Toegankelijkheid
  • Sportstimulering en diversiteit
  • Samenwerking

Heb jij voor dit jaar een creatief idee om sport -en beweegaanbod in de openbare ruimte te stimuleren?

Bekijk hier de mogelijkheden van de Stimuleringsregeling

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.