HomeCases(S)Cool on Wheels op de Blokwhere in Volendam

(S)Cool on Wheels op de Blokwhere in Volendam

(S)Cool on Wheels is een actieve en dynamische workshop waarbij basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 leren en zelf ervaren wat leven en sporten met een beperking inhoudt. Ruim 1,7 miljoen kinderen en volwassenen leven met een vorm van beperking. Mensen zonder beperking hebben vaak geen idee wat het betekent om een beperking te hebben en wat je niet, maar vooral nog wel kunt doen. Om kinderen al vroeg een realistisch beeld te geven en vertrouwd te raken met dit onderwerp wordt op basisscholen de clinic (S)Cool on Wheels gegeven. Een project van Fonds Gehandicaptensport dat in de provincies Utrecht en Noord-Holland wordt gecoördineerd door Team Sportservice provincie Utrecht.

Docent met beperking

Zo ook op 23 oktober 2017 op basisschool de Blokwhere in Volendam. Groep 8 van lerares Alyssa Bond maakte kennis met Betty Meyer, die de clinic (S)Cool on Wheels op deze dag verzorgde. Betty heeft zelf een lichamelijke beperking en kan daardoor uit eigen ervaring vertellen hoe het is om te leven en sporten met een beperking. “Ze had keukengerei meegenomen. Keukengerei dat de kinderen niet herkenden. Dit is speciaal voor mensen met een beperking. Voor alle leerlingen in mijn klas is het vanzelfsprekend dat zij of hun ouders deze spullen kunnen vasthouden en dus koken, maar voor Betty is dit niet zo vanzelfsprekend”, aldus Alyssa. De leerlingen luisterden tijdens het theoriedeel van de clinic aandachtig. “Ik heb een drukke groep, maar de leerlingen waren actief betrokken en sprakeloos. Eerst durfden ze niet, maar uiteindelijk hebben ze uit nieuwsgierigheid veel vragen gesteld aan Betty. Zij beantwoordde deze open en eerlijk.”

Tijdens (S)Cool on Wheels ervaren kinderen uit groep 7 en 8 zelf wat leven en sporten met een beperking inhoudt.

“Kinderen leren een belangrijke les. Het is een mooie kans om meer begrip te kweken voor bijvoorbeeld kinderen met een beperking op school.”

Mooie inzichten

Na het theoriegedeelte was het tijd om de leerlingen te laten ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Leerlingen leerden technieken om in de rolstoel te rijden. Ze eindigden met een wedstrijdje rolstoelbasketbal. Een unieke ervaring! “Leerlingen vonden het erg leuk om zelf eens in een rolstoel te zitten. Het leidde tot mooie inzichten. Zo zei één van de leerlingen: ‘Juf, je zou dit elke dag moeten doen, je redden in een rolstoel’ en ‘Eigenlijk kan iedereen plezier hebben in sport’, zei een andere leerling. Dat vond ik mooi om te horen”, vertelt Alyssa.

Indrukwekkend

Volgens Alyssa is de belangrijkste les die de kinderen hebben geleerd dat ook mensen en kinderen met een beperking plezier hebben in hun leven. En dat ook zij plezier halen uit sporten en bewegen. Dat de clinic indruk heeft gemaakt werd Alyssa nog eens duidelijk toen ze haar mailbox opende. “Aan het einde van de middag, op de dag van de clinic, had ik van vier verschillende ouders al een e-mail ontvangen. Hun kinderen waren thuisgekomen en vertelden heel enthousiast over wat zij die dag hadden meegemaakt en geleerd op school. Het is mooi om te zien dat het dus echt iets heeft losgemaakt bij de kinderen.”

Weken later er nog mee bezig

Ook Alyssa had tijdens de clinic wel een aantal ‘eye-openers’. “Ik had vaak een brok in mijn keel. Vooral bij het zien van de filmpjes die tijdens het theoriegedeelte werden getoond, bijvoorbeeld over de Paralympics. Het is ontroerend om te zien dat waar een wil is, ook echt een weg is. Daarnaast vond ik het bijzonder mooi om te zien hoe mijn klas reageerde. Het is een drukke groep, maar je ziet dat ze zich betrokken voelen bij dit soort thema’s doordat ze onder de indruk zijn.” Weken na de clinics waren leerlingen er nog steeds mee bezig: “Tijdens een spelletje waarbij kinderen geblinddoekt waren, vroegen ze zich af of mensen die blind zijn ook aan sport kunnen doen. Ze zijn er dus echt mee bezig in hun hoofd.”

Meer begrip voor kinderen met een beperking

Alyssa vindt (S)Cool on Wheels een aanrader voor andere scholen: “Kinderen leren een belangrijke les. Het is een mooie kans om meer begrip te kweken voor bijvoorbeeld kinderen met een beperking op school. Hierdoor ontstaat meer wederzijds begrip.”

Samenwerking

Team Sportservice provincie Utrecht coördineert de clinics (S)Cool on Wheels namens Fonds Gehandicaptensport in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Alyssa is blij met het contact met Team Sportservice: “De communicatie is duidelijk en achteraf is er altijd contact over hoe de clinic was.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van (S)Cool on Wheels op uw school? Kijk dan bij (S)Cool on Wheels op deze website of neem contact met ons op.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.