HomeCasesStart to Move Schagen

Start to Move Schagen

GGZ Noord-Holland-Noord werkt sinds 2015 samen met Team Sportservice. Omdat sport een belangrijke bijdrage kan leveren bij het herstel van mensen met psychische problemen en het de participatie en gezondheid bevordert. In 2017 is Start to Move Schagen gestart: laagdrempelige sportieve dagbesteding voor GGZ-cliënten.

“Het is belangrijk dat we niet iets nieuws gaan opzetten, omdat het er al is. Laten we dat nou goed met elkaar verbinden en samen optrekken.”

De uitdaging

Onder mensen met psychische problemen is sport geen vanzelfsprekendheid. Zij ervaren verschillende drempels, zoals stigma en een laag zelfvertrouwen, om in verenigingsverband te gaan sporten. Maar ook sportverenigingen hebben koudwatervrees om aanbod voor deze doelgroep te creëren. Terwijl sport en bewegen heel waardevol kan zijn om de participatie en gezondheid van deze mensen te verbeteren en het herstel te bevorderen.

De oplossing

Voor Start to Move in Schagen heeft Team Sportservice samen met GGZ NHN sportieve dagbesteding voor GGZ-cliënten opgezet. We hebben hiervoor verbinding gelegd tussen de herstelwerkplaats van GGZ NHN, atletiekvereniging TAS’82 en de fitnessruimte van GGZ-locatie de Geestercogge. Lucretia d’Fonseca, directeur GGZ Noord-Holland-Noord: “Samen hebben we aanbod opgezet speciaal voor deze doelgroep. Hierbij was ons belangrijkste doel het verlagen van drempels en het bijdragen aan herstel.” Dit is gerealiseerd met financiering van de provincie Noord-Holland.

Het resultaat

Op dit moment bieden we met Start to Move verschillende beweegactiviteiten in Schagen aan. Hier kunnen specialisten naar doorverwijzen. Zo kunnen cliënten starten met bewegen samen met een sportmaatje of onder begeleiding fitnessen. Ook wordt er een cursus duurlopen aangeboden, gegeven door een ervaringsdeskundige. Op deze manier creëren we een veilige sportomgeving dat een opmaat kan zijn tot sporten bij bijvoorbeeld TAS’82. De eerste deelnemers zijn inmiddels gestart. En niet ergens op een achterafbaantje, maar gewoon bij een vereniging.

Waarom samenwerken met Sportservice?

d’Fonseca: “Team Sportservice kent de haarvaten van de vereniging en weet hoe ze werken. Ze zijn dus een goede gesprekpartner van de vereniging. Ook heeft Sportservice beter in beeld welk aanbod er is. We vonden het namelijk belangrijk dat we niet iets nieuws zouden opzetten, want veel is er al. Laten we dat nou goed met elkaar verbinden en samen optrekken. Dan weet je elkaar ook beter te vinden en daar kan van alles uit voortkomen,” aldus d’Fonseca.

 

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.