HomeCasesTeam Sportservice brengt inwoners Vianen in beweging

Team Sportservice brengt inwoners Vianen in beweging

Vianen is een gemeente onder de rook van Utrecht. De ongeveer 20.000 inwoners wonen verspreid over de vijf kernen: Vianen, Zijderveld, Everdingen, Hagestein en Hoef en Haag. Uit onderzoek blijkt dat in Vianen relatief veel kinderen en volwassenen kampen met overgewicht. Het terugdringen van dit overgewicht is dan ook één van de belangrijkste uitdagingen waarvoor de gemeente staat. “Dit willen wij onder meer bereiken door de sportdeelname te verhogen via sportstimuleringsprojecten die worden georganiseerd door de buurtsportcoaches van Team Sportservice Vianen.”, vertelt Vincent Snelders. Vincent is beleidsadviseur sport bij de gemeente Vianen. In de gemeente Vianen wordt 4,2 FTE aan buurtsportcoaches ingezet om de inwoners in beweging te brengen.

“De buurtsportcoaches leveren goed werk en ze zijn goed op de hoogte van de lokale situatie. Ook landelijke ontwikkelingen volgen zij nauwlettend. Deze vertalen zij vervolgens naar de lokale situatie, zodat ook de gemeente Vianen hiervan profiteert.”

Lage drempels

De gemeente Vianen vindt het belangrijk de drempels om te sporten en bewegen zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen kinderen in Vianen, waarvan de ouders/verzorgers niet genoeg financiële middelen hebben, sporten via het Jeugdsportfonds en verenigingen krijgen subsidie op het huren van accommodaties. De afgelopen jaren is ook geïnvesteerd in de mooie, nieuwe sportaccommodatie Sportcentrum Helsdingen en twee sportparken hebben een upgrade gekregen. “Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen op school goed bewegingsonderwijs krijgen. Daarom krijgen basisscholen in Vianen les van een vakleerkracht. Sportservice Vianen is één van de partijen die deze lessen verzorgt, aldus Vincent.

Verenigingsadvies

Ook het ondersteunen van verenigingen vindt de gemeente Vianen een belangrijke taak. Ondanks dat Vianen een relatief kleine gemeente is, zijn er wel veel sportverenigingen. Hierdoor hebben verenigingen het ook niet altijd makkelijk. Zo zijn er verenigingen die bijvoorbeeld een tekort aan leden of vrijwilligers hebben. Vincent: “Daarom is verenigingsondersteuning een belangrijk onderdeel van het werkplan van Team Sportservice Vianen. Als verenigingen ondersteuning nodig hebben op het gebied van het werven van leden, vrijwilligers en sponsors of als ze hulp nodig hebben bij het opstellen van een beleidsplan, verwijzen wij hen door naar de verenigingsadviseur van Sportservice Vianen.”

Veel bereikt

Sinds 2007 is Sportservice Vianen de uitvoerder van het gemeentelijk sportbeleid in Vianen. Er is in deze periode veel bereikt. Verenigingen hebben meer leden en vrijwilligers geworven en kinderen, volwassenen, ouderen en kwetsbare groepen zoals statushouders hebben kennis kunnen maken met het sport- en beweegaanbod in Vianen. “We hebben samen veel bereikt. Een project waar ik echt trots op ben is Fit4Kids. Dit project heeft inmiddels een belangrijke plek binnen Vianen. Door dit project staat het stimuleren van meer bewegen en gezonde voeding acht weken lang op het programma bij basisscholen.”

Ouderen

De buurtsportcoaches stimuleren uiteraard niet alleen kinderen om in beweging te komen. Ook voor ouderen is aandacht. Voor hen is bewegen immers net zo belangrijk, niet alleen omdat ze daardoor langer lichamelijk fit blijven, maar ook voor het onderhouden en maken van nieuwe sociale contacten. Sportservice organiseert al jaren het project ‘Vianen Beweegt’ voor volwassenen en ouderen in samenwerking met de sportaanbieders in Vianen.  De sportaanbieders bieden voor deze doelgroep een beweegcursus van vijf weken aan. Het aanbod wordt gebundeld in een krantje dat in Vianen wordt verspreid. Daarnaast start eind 2017 de sportimpuls ‘Vianen Vitaal in Beweging’ die is geschreven door Sportservice Vianen in samenwerking met de gemeente Vianen, DOS Vianen, Stichting Welzijn Vianen en het ZorgSpectrum. Deze sportimpuls richt zich op medewerkers (professionals, vrijwilligers en mantelzorgers) van Zorgspectrum haar bewoners/cliënten en Stichting Welzijn Vianen, maar ook op 55-plussers uit de wijk de Hagen.

Goede samenwerking

De buurtsportcoaches van Vianen zijn er dus voor alle inwoners en verenigingen. Ze zoeken verbindingen tussen alle betrokken partijen als onderwijs, zorg, welzijn en sportverengingen. De gemeente Vianen is dan ook erg blij met de samenwerking met Sportservice Vianen. “Sportservice is altijd bereid om aan te sluiten bij bestaande initiatieven en om nieuwe uit te proberen. De buurtsportcoaches leveren goed werk en komen gemaakte afspraken na. Ze zijn goed op de hoogte van de lokale situatie. Ook landelijke ontwikkelingen volgen zij nauwlettend. Deze vertalen zij vervolgens naar de lokale situatie, zodat ook de gemeente Vianen hiervan profiteert.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.