HomeActueelTraining rolstoelvaardigheid

Training rolstoelvaardigheid

Team Sportservice Haarlemmermeer organiseert in samenwerking met SportSupport Haarlem en het Wheelchair Skills Team een cursus rolstoelvaardigheid. De cursus is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik van de rolstoel. De cursus bestaat uit vier trainingen.

De trainingen vinden plaats op 22 mei, 12 juni, 26 juni en 10 juli van 19.30 – 21.30 uur in de gemeente Haarlem en de gemeente Haarlemmermeer. Deelname kost 60 euro. Aanmelden kan via onderstaand formulier. De precieze locaties worden nog bekend gemaakt.

Vaardigheden leren

De cursus is bedoeld voor mensen die door een ziekte, aandoening of ongeluk in een rolstoel zitten. Mensen die net in een rolstoel terecht zijn gekomen hebben soms moeite met aanpassen aan de nieuwe situatie en kunnen veel baat hebben bij een vaardigheidscursus. Angst om te vallen en moeite met drempels kunnen er voor zorgen dat men minder onderneemt en meer thuis blijft. Deelnemers leren hoe ze hun rolstoel in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken en daarnaast hoe ze hier in kunnen sporten. Vaardigheden als draaien, balanceren en het nemen van drempels komen aan bod. Het doel is dat de deelnemers handiger en vaardiger worden in de rolstoel, waardoor ze meer mogelijkheden en zelfvertrouwen krijgen. De eerste twee trainingen vinden binnen plaats, de laatste twee trainingen zijn buiten.

Wheelchair Skills Team

Docent, ervaringsdeskundige en Paralympiër Kees-Jan van der Klooster verzorgt de rolstoelvaardigheidstraining. Met zijn bedrijf KJ-Projects en het Wheelchair Skills Team wil hij misverstanden over de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met een beperking uit de wereld helpen. Dit doet hij door middel van het geven van voorlichtingen, presentaties, clinics en trainingen. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabobank Coöperatiefonds.

Rolstoelsporten

Ook staat er tijdens twee trainingen een rolstoelsport centraal waarin de aangeleerde vaardigheden meteen in de praktijk worden gebracht. Veel mensen in een rolstoel kennen hun sportmogelijkheden niet. Er zijn tal van rolstoelsporten (denk aan rolstoeltennis en rolstoelbadminton) en andere sporten (denk aan zitvolleybal en aangepast zwemmen) die gedaan kunnen worden wanneer iemand een beperking heeft.

Inschrijven tot 1 mei

Voor meer informatie over de cursus of over sport voor mensen met een beperking kunt u contact opnemen met de regioconsulent Aangepast Sporten van Team Sportservice Haarlemmermeer Wout Werker. Wees er snel bij, want de inschrijving sluit op 1 mei. Er is plek voor 8 deelnemers en vol is vol.

De cursus wordt georganiseerd vanuit het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten Amstel- & Meerlanden en het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten Zuid-Kennemerland en de cursus is in eerste instantie bedoeld voor mensen woonachtig in deze regio. Als er voldoende ruimte is, mogen ook mensen buiten deze regio’s deelnemen aan de cursus.

Aanmelden

De inschrijving is inmiddels gesloten.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.