HomeActueelTerugblik kennissessie Bewegen in de Openbare Ruimte

Terugblik kennissessie Bewegen in de Openbare Ruimte

Op dinsdag 21 maart vond de tweede kennissessie ‘Sport en Bewegen in de Openbare Ruimte’ plaats in Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. Deze inspirerende sessies maken deel uit van het Provinciale Sportakkoord Utrecht. Tijdens de bijeenkomst lag de focus op de mogelijkheden van sport- en beweegstimulering in woonwijken.

Eigenwijkse Speelpark

Als eerste kwam het Eigenwijkse Speelpark in Wijk bij Duurstede aan bod. Jongerenwerker Eno Middelham van Stichting Binding heeft al vele jaren samengewerkt met steeds nieuwe generaties jongeren om het park te transformeren. Het park is zowel sociaal als fysiek ingrijpend vernieuwd en veel toegankelijker geworden. Eno is vooral trots op de betrokkenheid van de jongeren bij de ontwikkeling van het park. Door de sterke betrokkenheid van de jongeren en andere belanghebbenden ondersteunt de gemeente Wijk bij Duurstede de ontwikkelingen in het park. De gemeente hanteert het principe van ‘Ja, mits’, waardoor initiatieven van onderop de nodige steun krijgen en top-down beleid dat geen draagvlak heeft, wordt voorkomen.

Sportcomplex Merwestein

Daarna presenteerde Ton Bothoff, de directeur-bestuurder van Verbindion Nieuwegein, de nieuwbouwplannen voor het Sportcomplex. Hij benadrukte de noodzaak van vernieuwing vanwege onder andere hoge energiekosten, de huidige uitstraling en de overmatige verharding. Hij presenteerde inspirerende plannen om van Merwestein een duurzamer, groener en toegankelijker complex te maken. Hij gaf ook inzicht in hoe de buitenruimte een grotere rol gaat spelen bij het stimuleren van beweging bij de bewoners van Nieuwegein. Door letterlijk hekken weg te halen en in talrijke groene zones sport- en beweegfaciliteiten aan te bieden, wil Merwestein weer het bruisende hart van de wijk worden.

Volgende kennissessies

Er staan nog twee sessies gepland in 2023. Op donderdag 8 juni staat het thema ‘Openbare Sportparken’ centraal. De laatste sessie op 7 november gaat over ‘Sportieve Routes’. Ben je er ook bij? Je bent van harte welkom!

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.