HomeActueelTeam Sportservice ontwikkelt nieuwe oplossingen voor verenigingsuitdagingen

Team Sportservice ontwikkelt nieuwe oplossingen voor verenigingsuitdagingen

Een spel om de cultuur op de sportvereniging te verbeteren en een digitale tool die vrijwilligers matcht. In 2020 worden beide innovaties door Team Sportservice, in samenwerking met partners, ontwikkeld en beschikbaar gesteld. De ideeën zijn ontstaan toen verenigingsadviseurs van Team Sportservice de knelpunten op de verenigingen signaleerden. Door ondersteuning vanuit subsidies kunnen beide oplossingen nu ontwikkeld worden.

Kaartspel: Met plezier wint ieder kind

Mondige ouders die – soms iets te- fanatiek coachen vanaf de zijlijn en prestatie dat vaker boven plezier komt te staan. De cultuur op de sportvereniging is de afgelopen decennia soms flink verandert. Om daar wat aan te kunnen doen heeft Team Sportservice het kaartspel Met plezier wint elk kind bedacht en hiermee de Nationale Sportinnovator Prijs 2019 gewonnen.

Met plezier wint elk kind is een kaartspel voor jeugdteams op sportverenigingen om een gesprek te initiëren tussen ouders, kinderen en begeleiding. Doel is op een gelijkwaardige manier het gesprek aan te gaan om tot team- en/of gedragsregels te komen. Voorbeelden van afspraken zijn: de ouders moedigen het hele team positief aan en accepteren de beslissingen van de scheids of alleen de coach geeft aanwijzingen aan de spelers die in het veld of op de baan staan.

Deze afspraken worden vastgelegd op een kaart die opgehangen kan worden, meegenomen in de sporttas of als profielfoto in de teamapp. Uniek aan Met plezier wint elk kind is het gebruik van een spel -gamificatie- en de directe inbreng van ideeën en oplossingen door de kinderen van het team.

Hubert Habers, beleidsadviseur sportverenigingen van Team Sportservice: “De afgelopen jaren hebben steeds meer verenigingen eigen gedragsregels opgesteld. Ongeveer vier op de vijf verengingen heeft deze omgangs-, gedrags-, of clubregels. Ze worden vaak ergens opgehangen en kenbaar gemaakt aan nieuwe leden. Door het spel worden gedragsregels onderwerp van gesprek en ontstaat er groter draagvlak. Gamificatie is hierbij echt iets nieuws.”

“Met plezier wint elk kind ontwikkelen we samen met educatieve spelontwikkelaar Podium, hiermee starten we in april 2020. Na de ontwikkelfase wordt het spel getest bij 15 teams van 5 sportverenigingen. Hogeschool Inholland zorgt voor het evaluatieonderzoek. De uiteindelijke uitrol wordt door Team Sportservice gedaan in samenwerking met verschillende sportbonden in Nederland,” aldus Habers.

Taakie

Vrijwilligerstekorten zijn een terugkerend probleem op sportverenigingen. Toch is dit vaak onnodig. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat mensen best wel vrijwilligerswerk willen doen, maar hiervoor wel gevraagd willen worden, dat vrijwilligers die een taak doen die goed bij ze past, langer vrijwilliger blijven en dat vacaturebanken en noodkreten op verenigingswebsites niet werken. Nee, verenigingen hebben behoefte aan concrete, praktische tools die hen ontlasten, met een positieve insteek. Vrijwilligerswerk is leuk om te doen!

Met bovenstaande uitgangspunten in het achterhoofd heeft Team Sportservice samen met Sportscloud de innovatieve, digitale tool Taakie bedacht, die aanvullend is op de al bestaande oplossingen. Taakie geeft de vrijwilligerscoördinator inzicht in het vrijwilligersbestand en openstaande taken en zorgt voor een snelle en de beste passende vrijwilligersmatch. Om de vrijwilligers te bereiken wordt gebruikt gemaakt van al bestaande en populaire communicatiemiddelen.

Taakie was één van de 43 oplossingen die ingediend werden bij StartHubs/het Ministerie van VWS. Zij hadden een challenge uitgeschreven voor een innovatieve oplossing of product om de vrijwilligerscoördinator bij sportclubs te ontlasten en ondersteunen. Als één van de twee winnaars krijgen Team Sportservice en Sportscloud ontwikkelbudget om Taakie te realiseren. De verwachte lanceerdatum is juni 2020.

Op de hoogte blijven?

Interesse in Met plezier wint elk kind en/of Taakie? Stuur dan een mail naar nvanweert@teamsportservice.nl. Wij zetten je dan op onze mailinglijst en houden je op de hoogte van de ontwikkeling.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hubert Habers
Meer informatie?

Bel of mail Hubert Habers