HomeActueelStartfoto regionalisering en financiering van preventie/gezondheidsbevordering

Startfoto regionalisering en financiering van preventie/gezondheidsbevordering

Door de alsmaar stijgende kosten en de krapte aan personeel binnen het gezondheidszorgstelsel, is de roep om preventie veelvuldig in de landelijke media. De focus ligt bij preventie op inwoners waarbij (de meeste) gezondheidswinst te behalen valt. Door o.a. regelmatig te sporten, bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen, werken vele inwoners in ons werkgebied al aan hun gezondheid. Sommigen zijn bewust om die reden aan het sporten en bewegen. Anderen vinden sporten en bewegen gewoon leuk om te doen. Echter, niet iedereen werkt op deze manier aan zijn/haar gezondheid. Door een gezonde leefstijl bij hen te bevorderen, waar sporten en bewegen een onderdeel van is, kunnen gezondheidsklachten en daarmee zorgkosten voorkomen en teruggedrongen worden.  

Daarbij zien we tegelijkertijd ontwikkelingen in de organisatie en financiering van deze preventie/gezondheidsbevordering. Steeds sterker lijkt het landelijk beleid de koers in te zetten naar een regionale aanpak en financiering van preventieactiviteiten. VWS schrijft hierover:

Door op regionaal niveau, gezamenlijke gezondheidsdoelen te stellen en niet-vrijblijvende afspraken te maken over wie welke preventieactiviteiten organiseert en hoe deze gefinancierd worden, kunnen gemeenten en verzekeraars elkaars preventieaanpak versterken. De totstandkoming van de benodigde afspraken kan versterkt worden door de taken en verantwoordelijkheden voor het organiseren van de samenwerkingsafspraken duidelijker te beleggen en gemeenten daarbij een coördinerende rol te geven” (VWS, factsheet preventie en gezondheid, 2020 Factsheet Preventie ).” 

Voor Team Sportservice zijn genoemde ontwikkelingen op het gebied van gezondheid erg belangrijk. Daarom gaan wij de komende maanden met onze regionale partners, waar we de uitvoering van het sportbeleid doen, in gesprek om een startfoto te maken. De startfoto moet een duidelijk beeld geven van: 

  • Organisatiestructuur: hoe lopen de lijnen, wie neemt welke rol in (trekkers, volgers), etc. 
  • Inhoud: gemeentelijk gezondheids- en sportbeleid, is er sprak van een preventie- en/of sportakkoord, relaties met andere gemeentelijke beleidsterreinen en eventueel zorgverzekeraar.

Op basis van de startfoto verwachten wij onze samenwerkingspartners nog beter van dienst te kunnen zijn als het gaat om preventie/gezondheidsbevordering. Het sterkt ons in het verwezenlijken van de missie-statement van Team Sportservice “wij werken aan een gezonde, vitale en sociale samenwerking, waarin sport en bewegen voor iedereen vanzelfsprekend is en een gezonde leefstijl de standaard”. 

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.