HomeActueelSportverenigingen en corona

Sportverenigingen en corona

onderzoek

Het coronavirus bezorgt menig verenigingsbestuurder flink wat kopzorgen. Hoe hou je de club overeind, nu door de maatregelen de inkomsten stagneren, maar de meeste kosten doorlopen? Team Sportservice zet de belangrijkste tips voor sportverenigingen op een rij.

Update: 21 augustus 2020

TASO-regeling

Op 10 juli is de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO-regeling) in de Staatscourant gepubliceerd. Deze eenmalige regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen ten minste 20% aan omzetverlies hebben geleden en nog geen gebruik hebben gemaakt van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS-regeling). Ga voor meer informatie en aanvragen naar de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Update TASO-regeling:
De uitwerking van de TASO-regeling blijkt meer tijd te kosten dan eerder was voorzien. Daarom is het nu helaas nog niet mogelijk om heen aanvraag in te dienen. Dit kan vanaf dinsdag 15 september tot en met zondag 4 oktober. De uitgestelde datum heeft geen gevolgen voor je aanvraag of de kans op de tegemoetkoming. Alle aanvragen die binnen de aanvraagtermijn worden ingediend, worden gelijk behandeld.

110 miljoen euro voor sportverenigingen

Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen die het financieel zwaar hebben. Dit wordt gebruikt om huur kwijt te schelden en voor een eenmalige tegemoetkoming voor verenigingen met een eigen accommodatie die te maken hebben met doorlopende lasten en omzetverlies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Mogelijkheden om te sporten en voor sportevenementen

De Rijksoverheid heeft een speciale themapagina gepubliceerd gericht op het coronavirus en sport. Hier leest u de laatste informatie over de gevolgen van de uitbraak en de richtlijnen en mogelijkheden om te sporten of deel te nemen aan een sportevenement: pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport.

Per 1 juli is het kabinet voor Nederland van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’ gegaan. Deze stap is per 10 augustus weer enigszins aangescherpt. NOC*NSF heeft een geactualiseerd protocol geschreven voor gemeenten en uitvoerende partijen, om richting geven hoe te handelen. Bekijk het protocol op de website van NOC*NSF. De sportkoepel heeft ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over het sportprotocol en corona. Ook is er een handreiking over crowdmanagement beschikbaar met praktische tips.

Noodfondsen

Zowel vanuit de overheid als vanuit de gezamenlijke sport (bonden) en banken zijn verschillende noodfondsen en maatregelen aangekondigd om getroffen sportclubs door de coronatijd heen te helpen. Bekijk op welk fonds jouw vereniging aanspraak kan maken.

NOC*NSF

Overheid

Overig

  • Versoepeling Aflossingsregels banken en SWS
  • Fondsen van grote sportbonden (in ontwikkeling)
  • Noodfonds Rabobank

Veelgestelde vragen

Verenigingen kampen met veel vragen. Bijvoorbeeld over het innen van contributie, het betalen van huur, het organiseren van een ALV, het betalen van medewerkers en het plegen van onderhoud nu de sportparken gesloten zijn.

Voor sport specifieke vragen kunt u het beste contact opnemen met uw sportbond. Voor gemeentelijke vragen kunt u terecht bij uw sportambtenaar of verenigingsadviseur.

Het antwoord op heel veel andere vragen vindt u via onze linktips:

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hubert Habers
Meer informatie?

Bel of mail Hubert Habers