HomeActueelProgrammabureau Doortrappen: veiliger fietsen tot je 100ste

Programmabureau Doortrappen: veiliger fietsen tot je 100ste

Op uitnodiging van Team Sportservice provincie Utrecht presenteerde het programmabureau Doortrappen onlangs aan alle directeuren van SK12 haar fietsprogramma. Er was herkenning, en ook erkenning dat ouderen een belangrijke doelgroep zijn. Niet alleen voor verkeersveiligheid, maar ook voor het (blijven) stimuleren van Sport en Bewegen.

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele anderen. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer.

Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. Na drie jaar ontwikkelen, activiteiten en testen in vier gemeenten en onderzoek onder de ouderen zelf is Doortrappen klaar om uit te worden gerold naar alle provincies en gemeenten in Nederland.

Een mooie rol is hier ook weggelegd voor o.a. provinciale sportraden en de in bijna alle gemeente werkzame buurtsportcoaches. In de sport is het namelijk al langer gewoon dat meerdere domeinen met elkaar samenwerken, zoals bijvoorbeeld sport & sociaal domein of sport & onderwijs. De samenwerking met verkeer & vervoer is nog niet altijd vanzelfsprekend.

Een mooi voorbeeld heeft zich in de provincie Friesland, al voorgedaan: daar hebben het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en Sport Fryslân eind 2018 samen een bijeenkomst georganiseerd over Doortrappen; gemeente Smallingerland heeft zich vervolgens aangemeld als Doortrappen gemeente en organiseert dit voorjaar diverse fietsactiviteiten voor ouderen.

Ben je als gemeente in de provincie Utrecht geïnteresseerd in deelname aan dit programma, en zie jij de koppeling tussen sport & bewegen en verkeer & vervoer ook als een meerwaarde? Neem dan contact op met Team Sportservice provincie Utrecht via Astrid van Veldhuijzen: avanveldhuijzen@teamsportservice.nl.

Voor meer inhoudelijke informatie over het programma: www.doortrappen.nl

Een mooi voorbeeld van een vitale fietser:

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.