HomeActueelOok NIX18 in sportkantines ’t Gooi

Ook NIX18 in sportkantines ’t Gooi

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen doorgevoerd in de Drank- en Horecawet. Zo zijn gemeenten tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de Wet en is de leeftijd waarop in Nederland legaal alcohol mag worden gedronken verhoogd naar 18 jaar. Dit bleek ook ingrijpende consequenties te hebben voor sportkantines. Uit een recent mystery shopping onderzoek blijkt dat er in de regio Gooi en Vechtstreek bij sportkantines nog regelmatig alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Om hier verandering in te brengen heeft GGD Gooi & Vechtstreek de hulp ingeschakeld van Team Sportservice. Samen met de gemeenten gaan we de komende periode de regio in om 27 sportverenigingen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gedegen schenkbeleid. Op naar NIX18 in de sportkantines in ’t Gooi!

Succesvolle interventie

Team Sportservice ontwikkelde een interventie die ervoor zorgt dat sportverenigingen op een verantwoorde manier alcohol schenken en daarbij de wettelijke leeftijdsgrens hanteren. Hiermee is in de provincie West-Friesland al een mooi resultaat behaald, waarover op Sport Knowhow XL een uitgebreid artikel verscheen. De resultaten vatten we ook samen in onderstaande factsheet.

Digitale scan en adviesgesprek

De methodiek van Team Sportservice bestaat uit twee stappen: een digitale scan en een adviesgesprek. Door verenigingen vooraf de digitale scan in te laten vullen krijgen verenigingsadviseurs van Team Sportservice Maarten Punt en Swer Elbertsen een goed beeld van de huidige situatie bij de sportverenigingen in ’t Gooi. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan of de vereniging een kantine in eigen beheer heeft, of de barvrijwilligers over de juiste certificaten beschikken en of er al gedragsregels omtrent het drinken van alcohol zijn opgesteld.

De digitale scan draagt enorm bij aan de efficiëntie van de adviesgesprekken. Hierover zegt verenigingsadviseur Maarten punt: “Met behulp van de scan krijgen we een helder beeld van hoe ver een sportvereniging al is op dit gebied. Daar passen we onze advisering op aan. Op die manier werken we samen met de bestuurders al tijdens het adviesgesprek toe naar een concept bestuursvoorstel. Een concreet resultaat waar zij direct mee aan de slag kunnen.”

Rol van de barvrijwilliger

Bij de uitvoer van het schenkbeleid spelen barvrijwilligers een ontzettend belangrijk rol. Tijdens de adviesgesprekken wordt daarom ook gesproken over hoe je er als bestuur voor zorgt dat je vrijwilligers stevig in hun schoenen staan. Zij zijn immers de mensen die naar identificatie moeten vragen en soms nee moeten verkopen. Het is daarnaast van belang dat de barvrijwilligers op de hoogte zijn van de regels en weten wat de gevolgen zijn als hun sportvereniging zich niet aan de regels houdt. Daarom is bij de verenigingsbezoeken ook veelal een ambtenaar aanwezig van de betreffende gemeente. Het adviesgesprek vormt daarmee een mooi startpunt van de relatie tussen vereniging en handhaver.

NIX18

Voor een optimaal resultaat dient het schenkbeleid breed gedragen te worden door een club. Daarbij kan communicatie helpen. Tijdens de bezoeken wordt daarom ook promotiemateriaal uitgedeeld van de landelijke NIX18-campagne. Dit materiaal, waaronder posters met de tekst ‘Wij zijn een kantine van NIX’, kan een vereniging inzetten om aan alle leden te laten zien: onder de achttien schenken wij niet.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maarten Punt
Meer informatie?

Bel of mail Maarten Punt