HomeActueelOok in uw gemeente: Een stap vooruit voor LHBTIQ?

Ook in uw gemeente: Een stap vooruit voor LHBTIQ?

Hoe staat het met de acceptatie van LHBTIQ-ers in de sport? Welke stappen kun je als gemeente zetten om dit te verbeteren? Op donderdag 25 juni 2020 vond de online meeting Een stap vooruit voor LHBTIQ plaats.

Hoe staat het met de acceptatie van LHBTIQ-ers in de sport? Welke stappen kun je als gemeente zetten om dit te verbeteren? Op donderdag 25 juni 2020 vond de online meeting Een stap vooruit voor LHBTIQ plaats. Die mochten wij samen met de John Blankenstein Foundation, KNVB, NOC*NSF en het Mulier Instituut in opdracht van de Provincie Noord-Holland organiseren. Meer dan 40 beleidsmedewerkers van meer dan 20 Noord-Hollandse gemeenten kregen, praktische handvatten om op dit actuele, belangrijke maar ook voor velen nieuwe thema een stap vooruit te zetten.

Dank aan sprekers als Zita Pels (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Agnes Elling (Senior onderzoeker Mulier Instituut), Thijs Smeenk (sportredacteur van het ANP en voorlichter op scholen en sportclubs over homoseksualiteit ), Mar Schuringa (KNVB) en Lars Cornelissen (NOC*NSF) en de acteurs van Live Your Story. Zij hebben ons in ieder geval geïnspireerd en hopelijk de deelnemers ook.

Bekijk de korte samenvatting:

Bewustwording

Doel van de online meeting was vooral meer inzicht te geven in de problematiek die speelt en gemeenten praktische handvatten te geven om met het thema aan de slag te gaan. Want voor de breedtesport is het van groot belang om (ook) binnen verenigingen het gesprek op gang te brengen over een veilig sportklimaat en een positieve sportcultuur. Hierin kunnen gemeenten een grote rol spelen en hiervoor zijn ook al diverse ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar vanuit de Alliantie Gelijk Spelen, Team Sportservice en -speciaal voor voetbalverenigingen- het aanvalsplan (Ons voetbal is van iedereen) van de KNVB.

Ondersteuningsmogelijkheden op het thema inclusiviteit zijn bijvoorbeeld:

  • een inclusiviteitsscan van de sportverenigingen in uw gemeente
  • stimuleringsbudget voor een procesbegeleider
  • bijscholingen voor verenigingen
  • materialen om bewustwording op de vereniging te creëren

Regionaal samenwerken

Tijdens de meeting bleek al snel dat de aanwezige gemeenten de wens hebben dit thema regionaal samen aan te willen pakken. Bijvoorbeeld ten aanzien van gezamenlijke campagnes en/of een ondersteuningsaanbod gericht op verenigingen. Wij hopen dan ook dat zoveel mogelijk Noord-Hollandse gemeenten zich aansluiten en samen met het thema aan de slag willen gaan.

Wilt u ook een veilig en inclusief sportklimaat in uw gemeente? Stuur dan een e-mail naar Linda Schouten (lschouten@teamsportservice.nl) om het ondersteuningsaanbod en samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.

LHBTIQ: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Intersekse (zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken) en Queer (iedereen die niet een specifieke seksuele of gender oriëntatie of voorkeur aanhangt).

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten