HomeActueelOnderzoeksrapport: van Sportakkoord naar uitvoering

Onderzoeksrapport: van Sportakkoord naar uitvoering

Team Sportservice heeft, in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar lokale sportakkoorden. Het onderzoek is uitgevoerd door Carlo de Vries.

Het onderzoek bestond uit twee delen:

  1. In kaart brengen van de fasen na ondertekening tot een succesvolle uitvoering ná afloop van het akkoord.
    Het resultaat is een kader waarmee je naar alle netwerken binnen alle akkoorden in Nederland kunt kijken
  2. Het toetsen en toepassen van dit kader op een aantal gemeente en te onderzoeken welke ondersteuning gewenst en mogelijk is.

Doel was om een bijdrage te leveren aan een optimaal resultaat van de lokale sportakkoorden (samenwerking en uitvoering). In het onderzoek geven we antwoorden op hoe een gemeente samen met alle partners het netwerk kan versterken en de daadwerkelijke uitvoering goed kan organiseren.

Inhoud van het onderzoek

In het onderzoek “Van Akkoord naar Uitvoering” zijn lokale partners geïnterviewd zoals: kerngroepleden, sportformateurs, verenigingsadviseurs, en beleidsambtenaren. De betrokken sportakkoorden zijn: Bodegraven-Reeuwijk, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Langedijk en Lingewaard.

Aan de respondenten zijn twee kernvragen voorgelegd:

  1. Wat zijn de sterke- en verbeterpunten in het proces van akkoord naar uitvoering?
  2. Wat zijn de wensen voor aanvullende ondersteuning na het vertrek van de sportformateur?

Het onderzoek beschrijft vier procesfasen in het lokale proces van sportakkoord naar uitvoering: Van netwerkvorming, via planvorming, uitvoering en feedback & verbeteren tot het vormen van een autonoom, lerend netwerk dat duurzaam bijdraagt aan de ambities van het sportakkoord.

Download hier de beknopte rapportage Van Sportakkoord naar Uitvoering.

Follow-up

Op dit moment werken we samen met het Mulier Instituut, Kenniscentrum Sport & bewegen en de drie hogescholen aan een landelijke follow-up om het geleerde in de praktijk te brengen.

Vragen?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in hoe wij dit hebben in de praktijk gaan brengen? Neem voor meer informatie contact op met Erik Puyt van Team Sportservice via epuyt@teamsportservice.nl.

 

De resultaten van het onderzoek van Akkoord naar uitvoering in een schema

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.