HomeActueelAansluiten bij JOGG voor gemeenten nu kosteloos

Aansluiten bij JOGG voor gemeenten nu kosteloos

JOGG gemeente worden nu kosteloos

Vanaf 1 januari 2021 kunnen gemeenten zich gratis aansluiten bij Jongeren Op Gezond Gewicht als JOGG-gemeente. JOGG is een lokale en integrale aanpak om de leefomgeving van kinderen structureel gezonder te maken.  

Leefstijltransitie

JOGG streeft naar een leefstijltransitie van ongezond naar gezond leven. De aanpak richt zich op alle kinderen in Nederland tussen 0 en 19 jaar. Het uitgangspunt is een netwerk van lokaal bestuur, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven dat richting geeft aan beleid voor een gezondere omgeving. Daarin spelen vele partijen een rol. Denk aan partijen op het gebied voedingsaanbod, de publieke ruimte, huisvesting, de gezinssituatie, opleidingsniveau, de schoolomgeving of de media. Op dit moment zijn 176 gemeenten in Nederland JOGG-gemeente.

JOGG-regisseur

Om dit in de praktijk te realiseren is lokaal een JOGG-regisseur nodig die deze ontwikkeling en lokale samenwerking begeleidt en regisseert. Binnen diverse gemeenten waar Team Sportservice actief is, worden de werkzaamheden die normaal een JOGG-regisseur uitvoert al gedaan door de buurtsportcoaches. Waarom dan toch nog JOGG-gemeente worden? Vanuit de ervaring die wij in andere gemeenten hebben met de inzet van JOGG-regisseurs zijn er toch nog meer voordelen te behalen wanneer je aansluit als JOGG-gemeente te worden. Enkele voordelen zijn:

Voordelen JOGG-gemeente:

  1. Een landelijk programma als JOGG, met alle communicatieve ondersteuning, heeft een positieve invloed op de zichtbaarheid en het werk van de buurtsportcoaches in uw gemeente. 
  2. Bij interne verantwoording en richting de gemeenteraadsverkiezingen zorgen de initiatieven onder de vlag van JOGG voor een mooi ingekaderd programma dat u kunt inzetten bij het aangeven van de brede impact van de uitvoering van het sportbeleid gericht op de jeugd. 
  3. Het programma kan aanvullend op de bestaande uitvoering ingezet worden. Vanuit Team Sportservice geven wij binnen deze bestaande uitvoering, daar waar de uitvoering gericht is op het stimuleren van een gezonde leefstijl onder de jeugd, de buurtsportcoach de rol van JOGG regisseur. We maken daarmee een sterke koppeling tussen enerzijds sport- & beweegbeleid en anderzijds gezondheidsbeleid. Een rol die de buurtsportcoach erg goed past aangezien in onze huidige werkwijze al veel overlap is met het JOGG. 

JOGG-aanpak: lokaal en integraal

Wanneer een gemeente zich aansluit bij JOGG gaat een team lokaal aan de slag met het implementeren van de aanpak. Samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven werkt JOGG in gemeenten aan het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving. Zo kunnen kinderen op de fiets naar school, lekker buitenspelen en uitgerust wakker worden. Fruit en water zijn in de kantine te krijgen en er liggen gezonde producten in de winkel. In elke gemeente biedt JOGG een op maat gesneden plan dat is toegespitst op de specifieke situatie in die gemeente. 

Deze aanpak heeft succes. In 31 gemeenten is er een significante daling te zien van het BMI bij jongeren. En in buurten waar al vier jaar met de  JOGG-aanpak wordt gewerkt, ligt het gemeten percentage kinderen en jongeren met overgewicht 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak. 

Meer informatie?

Mocht je geïnteresseerd zijn om JOGG-gemeente te worden naar aanleiding van deze ontwikkeling neem dan contact op met JOGG.

Wil je met ons in gesprek over welke mogelijkheden er zijn binnen de bestaande samenwerking in relatie tot de inzet van de buurtsportcoaches? Neem dan contact met Swer Elbertsen: selbertsen@teamsportservice.nl.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.