HomeActueelSporten met een beperking: Jan Cornelissen laat zien dat het kan!

Sporten met een beperking: Jan Cornelissen laat zien dat het kan!

Jan Cornelissen is 66 jaar. Op zijn 65e werd zijn been afgezet en kreeg hij een prothese. Wat hij na de operatie zei tegen zijn vrouw? “Nu begin ik aan een nieuw leven.” En dat deed hij. Jan was eindelijk af van de pijn in zijn been, ging revalideren en werd vanuit revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht door Els Duijn doorverwezen naar consulent aangepast sporten Elzemieke van Empel. Onder andere dankzij haar hulp ging hij tafeltennissen, zwemmen en fietsen. Hij is sportiever dan voor zijn prothese en deed dit jaar mee aan de landelijke verkiezing Uniek Sporttalent 2018.

Jan vond het hartstikke leuk dat hij werd genomineerd, maar ook een beetje lastig. Hij houdt er niet zo van in de spotlight te staan. Toch vond hij het belangrijk om mee te doen, omdat hij hoopte op deze manier andere mensen met een beperking te inspireren om te gaan sporten en bewegen. Voor Jan is sport namelijk niet meer weg te denken uit zijn leven: “Op vrijdag ga ik tafeltennissen en dan kan ik eerlijk gezegd niet wachten tot het woensdag is, want dan mag ik zwemmen. En dan fiets ik nog. Wel op een elektrische fiets, anders kom ik de heuvels niet op, maar ik fiets! Voor mij betekent sporten plezier. Het is niet goed om thuis te blijven zitten, dan word je wereld te klein. Doordat ik ben gaan sporten kom ik onder de mensen en dat doet mij goed.”

“Ik raad iedereen die op latere leeftijd een beperking oploopt aan om op pad te gaan. Laatst nog kwam ik in de Hoogstraat in gesprek met een man in een rolstoel. Ik heb geprobeerd hem te motiveren ook andere hulpmiddelen te gebruiken om weer in beweging te komen. Ik gebruikte bijvoorbeeld ook krukken en neem met dagjes uit een rollator mee. Begin klein, een rondje in de tuin bijvoorbeeld, iedere stap is een overwinning!”

Als kind had Jan altijd al koude benen. Op latere leeftijd kreeg hij last van wonden op zijn been. “Die wonden sprongen spontaan open en gingen niet meer dicht. Ik ben bij veel artsen geweest, maar geen van hen kon er echt iets aan doen. De wonden werden verbonden, maar daarmee ging de pijn niet weg en werd het probleem niet opgelost. Er werd geconstateerd dat ik slechte aders heb en ik kreeg een omleiding. Dat ging niet goed. Ik kreeg nog meer ontstekingen en uiteindelijk was de enige mogelijkheid om mijn been af te zetten. Het klinkt gek, maar ik was eigenlijk best opgelucht. Ik snap dat mijn situatie anders is dan die van iemand die geen been meer heeft door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Toch raad ik iedereen die op latere leeftijd een beperking oploopt aan om op pad te gaan. Laatst nog kwam ik in de Hoogstraat in gesprek met een man in een rolstoel. Ik heb geprobeerd hem te motiveren ook andere hulpmiddelen te gebruiken om weer in beweging te komen. Ik gebruikte bijvoorbeeld ook krukken en neem met dagjes uit een rollator mee. Begin klein, een rondje in de tuin bijvoorbeeld, iedere stap is een overwinning!”

Ook Jan begon met kleine stapjes, maar inmiddels staat hij bij zijn tafeltennisvereniging bekend als één van de fanatiekste spelers. Hierover zegt Jan: “Wat mij helpt is dat ik mezelf niet zie als anders, maar net als de rest. Ik ben gewoon Jan. Over mijn prothese ben ik heel open. Bij mijn tafeltennisvereniging, waar ik de eerste sporter was met een beperking, krijg ik veel positieve reacties. Mensen vinden het knap dat ik durf te spelen en iedereen helpt. Ze kennen me inmiddels en weten dat ik niet anders behandeld wil worden. Als ik val zeggen ze: ‘niet piepen Jan, opstaan’. Zo’n ervaring gun ik iedereen met een beperking. Ik begrijp dat het niet voor iedereen even makkelijk is over de drempel te stappen. Ik voelde me na de amputatie mentaal sterk en krijg veel steun van mijn zoon en vrouw. Als ik te lang stilzit geven ze me een schop onder m’n kont. Daarnaast heeft regioconsulent Elzemieke ons geholpen met allerlei praktische zaken. Zij legde contact met de vereniging en samen bekeken we de mogelijkheden. Daardoor ga ik nu iedere week met heel veel plezier sporten.”

De toegevoegde waarde van regioconsulenten aangepast sporten, zoals Elzemieke van Empel in De Ronde Venen, is dat zij in contact staan met een bijna landelijk dekkend netwerk van consulenten. Iedereen met een beperking kan in zijn of haar eigen omgeving worden ondersteund bij het vinden van een passende activiteit. De regioconsulenten zijn echte specialisten en altijd op de hoogte van het laatste lokale aanbod. Ze zijn gedreven om op zoek te gaan naar de beste match, of creëren die, zoals in het geval van Jan. De lokale tafeltennisvereniging waar hij nu zo graag komt, was nog niet bekend met aangepast sporten. Door met hen in gesprek te gaan is er voor mensen met een beperking in De Ronde Venen weer een optie bijgekomen!

Meer weten of hulp nodig?

Heb jij een beperking en wil je ook graag gaan sporten, maar weet je niet goed welke sport bij je past of wat er mogelijk is? Consulent aangepast sporten Elzemieke van Empel, werkzaam bij Team Sportservice provincie Utrecht, is te bereiken per mail evanempel@teamsportservice.nl en telefoon 030-209 9999. Benieuwd naar het aanbod bij jou in de buurt? Gebruik de sportzoeker www.unieksporten.nl of download de app van Uniek Sporten.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.