HomeActueelInspiratiesheet armoede

Inspiratiesheet armoede

inspiratiesheet armoede

Sporten, bewegen een meedoen aan culturele activiteiten belangrijk voor iedereen. Het draagt bij aan een goede fysieke én mentale gezondheid. Het aanbod is echter niet altijd toegankelijk voor iedereen. Zeker niet voor mensen die vanwege financiële redenen niet kunnen meedoen. Hoe bereik je als Buurtsportcoach of Cultuurcoach nu deze doelgroep?

Armoede niet altijd te zien

Armoede kent vele gezichten. Bovendien is aan de buitenkant niet altijd te zien of mensen in financiële moeilijkheden verkeren. Schaamte en stress vormen bovendien een vicieuze cirkel in de armoede. Mensen trekken zich terug, sociale netwerken worden kleiner en er ontstaan vaker gezondheidsproblemen.

Ongezonde levensstijl

Mensen die moeite hebben om rond te komen, hebben een lagere levensverwachting en leven minder lang in goede gezondheid. Naast chronische stress hebben ze vaker te maken met een ongezonde leefstijl, psychosociale problemen en/of een chronische ziekte.

Inspiratiesheet

Diverse partners zoals Buurtsportcoach & het Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben een digitale inspiratiesheet gemaakt ter inspiratie. Hierin vind je informatie over het stimuleren van mensen die in armoede leven om deel te nemen aan sport, bewegen en culturele activiteiten. Voor jong en oud.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Hoe bereik je de doelgroep en sluit je met je aanbod goed aan bij hun leefwereld? Ook lees je wat er speelt in hun situatie en welke invloed armoede heeft op de manier van leven. Om zo vervolgens ook tips te geven hoe je sport-beweeg en culturele activiteiten toegankelijk voor hen kunt maken. Met inspirerende praktijkvoorbeelden krijg je input over het bereiken, verbinden en organiseren van passend aanbod.

Jeugdfonds- & Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Als sport- en cultuurcoach ben je veel aanwezig in de wijk. Daar kun je signalen
oppikken dat er problemen spelen en melden aan het wijkteam bijvoorbeeld. Of maak zelf het verschil door intermediair te worden van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Als intermediair ben je een belangrijke verbindende schakel om kinderen en volwassenen mee te kunnen laten doen
aan én door sport en bewegen.

Bekijk voor nog veel meer tips & informatie hier het inspiratiesheet over armoede.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.