HomeActueelIedereen kan een held zijn

Iedereen kan een held zijn

Dat is het motto van Special Heroes. Special Heroes Nederland laat mensen met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur is. Special Heroes Sport en Special Heroes Art zijn bijvoorbeeld stimuleringsprogramma’s voor leerlingen in het speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen. Ingrid de Jong (programma coördinator) van Special Heroes vertelt: “Ons doel is om er voor te zorgen dat iedereen met een beperking structureel kan participeren op het gebied van sport & bewegen, kunst & cultuur en werk & participatie. Daarnaast willen wij een gezonde voeding en leefstijl stimuleren.”

Regionale projectleiders

Om dit voor elkaar te boksen werkt Special Heroes met regionale projectleiders. De regionale projectleider van de provincie Utrecht is Sandra van Wijhe – Faase. Zij is werkzaam bij Team Sportservice provincie Utrecht en is voor 11 uur per week ook projectleider van Special Heroes. Ingrid: “Special Heroes is een netwerkorganisatie die landelijk actief is. Wij zijn daarom op zoek naar deskundige organisaties die dichtbij de doelgroep zitten om zo gezamenlijk de doelen te halen.” De samenwerking tussen Special Heroes en Team Sportservice provincie Utrecht voorziet al enkele jaren in die behoefte.

Clinics

Projectleider Sandra zorgt dat een netwerk ontstaat om kinderen en jongeren naar een sport- en/of cultuuraanbieder te laten doorstromen. Ingrid: “Tijdens de projectperiode wordt in samenwerking met de scholen de behoeften en wensen van de leerlingen in kaart gebracht. Vervolgens worden kennismakingsclinics van verschillende sporten of cultuuractiviteiten georganiseerd. Daarna kunnen leerlingen die een bepaalde sport of activiteit leuk vinden een verdiepingsslag maken door nog een aantal clinics naschools te volgen. Met uiteindelijk doel dat de leerlingen doorstromen naar de betreffende sportvereniging/cultuuraanbieder of dat de school/instelling structureel aanbod creëert op hun locatie. Hierbij kan per leerling ook maatwerk worden geleverd, waarbij de samenwerking met bijvoorbeeld een combinatiefunctionaris of buurtsportcoach cruciaal is. Voor sommige kinderen en ouders kan het bijvoorbeeld een (te) grote stap zijn om zelfstandig naar de sportvereniging of cultuuraanbieder te gaan.

Netwerk

Tijdens de projectperiode wordt onder leiding van de projectleider een netwerk tot stand gebracht tussen scholen/instellingen, sport- of cultuuraanbieders, gemeenten, combinatiefunctionarissen en andere organisaties die met de doelgroep werken. Hierdoor weten zij elkaar te versterken en aan te vullen. Hierdoor wordt de doelgroep maximaal ondersteund.

Kentalis College

“Een mooi voorbeeld is het Kentalis College in Utrecht. Door samenwerking tussen de school, de projectleider van Special Heroes Nederland, sportaanbieders en de combinatiefunctionaris is inmiddels een divers aanbod van sport en cultuur op deze school ontstaan. Met elkaar zorgen we er voor dat leerlingen optimaal worden ondersteund. Zo vindt individuele begeleiding plaats voor kinderen (en hun ouders) die het lastig vinden om in hun eentje de eerste stap te zetten van clinics op school naar de sportvereniging of cultuuraanbieder. In deze gevallen kan er bijvoorbeeld iemand vanuit het netwerk de eerste keer mee naar de sportvereniging of kunnen de ouders extra geïnformeerd worden over de mogelijkheden en hoe ze daarvan gebruik kunnen maken”, aldus Ingrid. De samenwerking met de school is inmiddels zo goed dat als Special Heroes een bijeenkomst organiseert over bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering voor trainers, de school haar deuren wagenwijd openzet om als locatie te dienen.

Samenwerking

Over de samenwerking zijn Special Heroes en Team Sportservice provincie Utrecht duidelijk. Projectleider Sandra: “Wij hebben wekelijks werkoverleg waarbij wij de stand van zaken bespreken. De samenwerking verloopt zeer prettig. Samen zorgen we er voor dat zo veel mogelijk kinderen en jongeren met een beperking kunnen genieten van alle voordelen van sport en cultuur. En dat geeft veel voldoening!” Ingrid is het daarmee eens: “Samen zoeken we naar mogelijkheden om ons doel te bereiken. En daarin gunnen wij elkaar veel en dat zegt veel over onze goede en succesvolle samenwerking”, aldus Ingrid.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.