HomeActueelWaarom verduurzamen sportaccommodaties?

Waarom verduurzamen sportaccommodaties?

10 redenen om te verduuzamen

Duurzame sportaccommodaties zijn niet alleen goed voor het milieu vanwege de verminderde uitstoot van CO2, maar ook interessant voor sportverenigingen zelf. We zetten een tiental redenen op een rijtje met voordelen voor het verduurzamen van sportaccommodaties. 

Kostenbesparingen

Sportverenigingen verbruiken veel energie, de energierekening is dan ook flink. Met het verduurzamen van je vereniging kun je op jaarbasis een flinke besparing realiseren.

Subsidies

Zowel op landelijk als op lokaal niveau kun je als vereniging in aanmerking komen voor diversie subsidies op het thema verduurzaming. Op deze manier kunnen initiatieven (gedeeltelijk) worden bekostigd.

Onderscheidend van anderen

Het onderwerp duurzaamheid in de sport is nog relatief nieuw. Dit biedt kansen voor sportverenigingen om zich te onderscheiden van de rest en laten zien dat ze in maatschappelijke betrokkenheid investeren.

Ledenbinding

Een sportvereniging die zich actief bezig houdt met verduurzaming weet wat belanghebbenden( zoals sponsoren, leden en bond) willen en wat hun eisen zijn. Wanneer je hen actief betrekt bij het verduurzamingsproces is de vereniging aantrekkelijker voor zowel bestaande- als nieuwe leden.

Vrijwilligers

Leden, sponsors en ouders hebben vaak al bepaalde vakkennis of interesse in het thema verduurzamen. Daarmee heb je de kracht om als vereniging te verduurzamen al deels in huis. Op het moment dat zij betrokken worden in het proces, zullen zij geneigd zijn om een vrijwillige bijdrage te leveren aan de vereniging.

Aantrekkelijk voor bestaande sponsors

Verduurzaming kan extra waarde bieden voor sponsors van de club. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde diensten van sponsors worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het installatiebedrijf wat als sponsor is, maar die extra waarde kan bieden door de HR-ketel of zonnepanelen te plaatsen.

Nieuwe sponsors

Naast dat het extra waarde biedt voor bestaande sponsors is verduurzamen ook aantrekkelijk voor nieuwe sponsors. Het sponsoren van duurzame verenigingen levert meer positieve publiciteit op en is daardoor aantrekkelijker voor bedrijven.

Verantwoordelijkheid

Het thema duurzaamheid komt steeds meer op de kaart in Nederland. We moeten met z’n allen daar een steentje in bijdragen. Als vereniging ben je in die zin ook verantwoordelijk om in deze ontwikkeling mee te gaan. Daarnaast zullen overheden maar ook leden gaan ook steeds meer acties rondom duurzaamheid verwachten van verenigingen.

Positief imago

Met een actief verduurzamingsbeleid werk je ook aan een positief imago. Op het moment dat je als vereniging zo je maatschappelijke functie uitbreid, levert dit ook goodwill op bij leden, sponsors en de gemeente.

Maakt je club sterker

Naast alle bovengenoemde praktische redenen om je sportvereniging te verduurzamen is het ook gewoon heel leuk. Je doet het niet alleen, maar met mensen die ook gemotiveerd zijn om de vereniging te helpen. Het maakt je club op alle fronten sterker.

Kosteloze ondersteuning

Team Sportservice helpt je graag om de sportvereniging te verduurzamen en kan deze ondersteuning nu gratis t/m 31 december 2020 aanbieden dankzij budget van het Ministerie van VWS. Met hulp van een procesbegeleider die gespecialiseerd is in het begeleiden van sportorganisaties op het gebied van duurzaamheid doorloopt een vereniging stappenplan. De verenigingen kunnen het budget voor het begeleidingstraject aanvragen via Team Sportservice of door via de Adviseur Lokale Sport in uw gemeente de ‘service’ duurzaamheid binnen het Sportakkoord aan te vragen.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.