HomeActueelWees welkom in de (lokale) sport Utrecht

Wees welkom in de (lokale) sport Utrecht

Oud of jong, homo of hetero, ziek of gezond, arm of rijk, man of vrouw, met of zonder migratieachtergrond, met of zonder beperking. Voor iedereen moet er een plek zijn om te kunnen sporten en bewegen. Toch is dat niet vanzelfsprekend en zien we dat de tweedeling in de samenleving groter wordt. Met sport kunnen we deze tweedeling tegengaan en mensen dichter bij elkaar brengen, mensen verbinden en ervoor zorgen dat iedereen zich vrij voelt om te sporten en te bewegen. Kortom, sporten en bewegen voor iedereen! 

Helaas voelen ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport. Sportaanbieders en de lokale politiek zijn zich daar niet altijd van bewust. Dat is jammer, want sportclubs en gemeenten maar ook sociale instellingen kunnen júist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. 

Sportclubs: doe de inclusiecheck!

Voor je drempels kunt wegnemen, heb je inzicht nodig in die drempels en waarom sommige sporters zich binnen op jouw club nog niet welkom voelen. Daarom dagen we jou en jouw sportclub uit de inclusiecheck in te vullen op de website ‘Wees welkom in de sport’. Via de inclusiecheck ontdek je hoe inclusief jouw sportclub is en zie je welke kansen jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten binnen jouw club. Klik op de button Naar de inclusiecheck om naar de website te gaan. 

Naar de inclusiecheck

Gemeenten: ga het gesprek aan

Als gemeente kunt u de drempel om te gaan sporten en bewegen wegnemen en zo een inclusieve sport creëren. Start door in gesprek te gaan met inwoners. Door inwoners te helpen met het vinden van de juiste sportplek, door sportaanbieders te helpen met het anders organiseren van hun sport en door financiële drempels bij inwoners weg te nemen wordt sport en bewegen toegankelijker. Daarnaast kan een betere samenwerking met zorg, welzijn, onderwijs en maatschappelijke organisaties nog betere verbindingen leggen tussen alle inwoners en het sportaanbod in de gemeente. Deze samenwerking kunt u als gemeente faciliteren. Ook de openbare ruimte kan inclusiever door bijvoorbeeld beter toegankelijke speeltuinen of hardlooproutes voor slechtzienden. 

Concrete ideeën voor een energieke en gezonde gemeente

  • Stel een beweegmakelaar aan die een warme toeleiding vanuit welzijn naar sporten en bewegen begeleid. 
  • Maak het sportaanbod voor specifieke doelgroepen goed vindbaar en passend bij vraag en aanbod in onze regio. 
  • Stimuleer de samenwerking tussen zorg, welzijn, onderwijs, andere maatschappelijke organisaties en sportaanbieders zodat inwoners makkelijk kunnen worden doorverwezen en een warme introductie naar een sportaanbieder ervaren. 
  • Ondersteun inwoners die vanwege een belemmering niet kunnen sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sociale, praktische, financiële toegankelijkheid maar ook de vindbaarheid en het gebruikersgemak van regelingen.
  • Ondersteun sportaanbieders met de implementatie van vraaggericht sportaanbod. 

‘Sport laat van zich horen’

Dit bericht is onderdeel van de serie ‘Sport laat van zich horen’ in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Het vergroot de kwaliteit van leven, laat ziekteverzuim dalen, arbeidsproductiviteit stijgen, levensverwachting groeien en criminaliteitscijfers dalen. Kortom: sport en bewegen zijn geen kostenpost, maar een investering in een sterke en vitale maatschappij. 

De Sportcampagne GR2022 is een initiatief van het Sportcampagneteam NL een samenwerking van sportbonden, NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Sportkracht12, Vereniging Sport en Gemeenten en met medewerking van het Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Mulier Instituut. Ga voor meer informatie naar: www.sportcampagne.nl 

 

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.