HomeActueelBehoeftenonderzoek Aangepast Sporten

Behoeftenonderzoek Aangepast Sporten

Zodat mensen met een beperking ook de kracht van sport en bewegen kunnen ervaren organiseer Team Sportservice bijeenkomsten Grenzeloos Actief

Voldoende sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Het is goed voor de gezondheid en het is een sociale bezigheid, maar een voorwaarde is wel dat er voor iedereen in de buurt een leuke en geschikte sportactiviteit mogelijk is. Om hier meer inzicht in te krijgen is Daniëlle begonnen met haar afstudeer stage bij Team Sportservice Zuid-Holland. Het onderzoek dat zij verricht zal inzicht geven in de wensen en behoeften van mensen met een motorische beperking (55+) die woonachtig zijn in de regio Midden-Holland of in de regio Holland Rijnland – de Bollenstreek.

Het onderzoek

Als basis van dit onderzoek wordt de ‘Toolbox behoeftenonderzoek gehandicaptensport’ van het Mulier instituut gebruikt. Om de doelgroep zo volledig mogelijk te betrekken bij het onderzoek worden de vragenlijsten uitgezet via professionals die direct in contact staan met de doelgroep. Op dit moment is de dataverzameling in volle gang en wordt de doelgroep via verschillende professionals benaderd, bijvoorbeeld door de gemeenten en de buurtsportcoaches, maar ook via revalidatiecentra, fysiotherapeuten en wijkteams.

Sportinfrastructuur verbeteren

Voldoende sporten en bewegen kan voor mensen met een motorische beperking verschillende voordelen opleveren, bijvoorbeeld verbetering van de algehele gezondheid en een verlaging van de ziektekosten. Echter hebben mensen met een motorische beperking vaker een inactieve leefstijl. Om het sport- en beweeggedrag bij deze groep te stimuleren wil Team Sportservice Zuid-Holland de sportinfrastructuur verbeteren, zodat iedereen kan sporten en bewegen op zijn of haar niveau. Het onderzoek van Daniëlle zal inzicht geven in de wensen en behoeften van deze doelgroep, waarmee Team Sportservice Zuid-Holland vervolgens aan de slag kan om het sportaanbod beter aan te laten sluiten op de vraag.

Regiocoach Aangepast Sporten Midden-Holland

Een eerste stap om de sportinfrastructuur te verbeteren is begin april genomen toen een intentieverklaring tot samenwerken is ondertekend door de vijf gemeenten van de regio Midden-Holland. In de intentieverklaring is opgenomen dat een regiocoach het Aangepast Sporten in de regio zal coördineren om over gemeentegrenzen heen vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met Daniëlle Koene via dkoene@teamsportservice.nl.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.