HomeVerhalen“We moesten de handen ineenslaan en samen proberen om de kinderen binnen Zuidoost te houden”

“We moesten de handen ineenslaan en samen proberen om de kinderen binnen Zuidoost te houden”

“Om een breed beeld te krijgen van hoe het voetbal er in Amsterdam-Zuidoost voorstaat, heb ik onderzoek gedaan naar de betrokken partijen”, legt Marcel van Marsbergen uit. “Dat onderzoek vulden we aan met cijfers en feiten vanuit de KNVB. Ik ging naar basisscholen om kinderen te vragen naar hun ervaringen bij clubs. Ook analyseerde ik het beleid van voetbalverenigingen uit de buurt. Zo leerde ik alle aanbieders kennen en wist ik van veel verschillende partijen wat er speelde.”

“Je verwacht dat kinderen uit Zuidoost lekker bij een voetbalvereniging om de hoek gaan voetballen”, vervolgt Marcel. “Maar uit het onderzoek bleek dat twee derde van de kinderen bij een club buiten Zuidoost speelde, veelal verspreid door heel Amsterdam en zelfs daarbuiten. Dan hebben we het niet alleen over de talenten die naar grote clubs als A.V.V. Zeeburgia of AFC gaan, maar ook over de recreatieve voetballers en voetbalsters die zich bij kleinere verenigingen elders in Amsterdam inschrijven. Zij vonden onder andere dat de clubs binnen Zuidoost niet zo goed georganiseerd waren; de trainingen waren niet in orde, de communicatie was onvoldoende en er waren wachtlijsten. Die cijfers hebben we aan gepresenteerd aan de betreffende clubs.”

Vervolgens ging Marcel aan de slag. “We moesten de handen ineenslaan en samen proberen om de kinderen binnen Zuidoost te houden. Daarom hebben we bijvoorbeeld een flyer gemaakt waarop alle voetbalverenigingen in Zuidoost staan, inclusief een kaartje van de buurt. Zo kunnen de kinderen zien welke club het dichtst bij huis is. Ook zijn we met de voorbereidingen voor een wijksportvereniging gestart. Iedereen die op een wachtlijst staat, is uitgenodigd om daaraan mee te doen. Daarnaast ben ik bij Zuidoost United, de meest centraal gelegen club in Zuidoost, als clubkadercoach aan de slag gegaan. Daar heb ik onder andere de trainersbegeleiding opgepakt, om ervoor te zorgen dat de kinderen op den duur betere voetbaltraining krijgen.”

“Ik heb dus met een hoop verschillende partijen te maken”, besluit Marcel. “De voetballers, de verenigingen, de gemeente en de KNVB. Voor mij is die afwisseling het leukst. Het ene moment oefen ik in de praktijk directe beïnvloeding uit, het andere moment zit in de bestuurskamer om gezamenlijk het beleid van een vereniging uit te stippelen. Zo fungeer ik als de verbindende schakel tussen de voetbalverenigingen in Zuidoost en de spelers en de speelsters.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.