HomeVerhalenHet draait allemaal om een cultuur creëren waar niemand buiten de groep valt

Het draait allemaal om een cultuur creëren waar niemand buiten de groep valt

In de gemeente Haarlemmermeer krijgt een positieve sportcultuur veel aandacht. Het is opgenomen in het lokale sportakkoord en sinds 2019 is Haarlemmermeer een regenbooggemeente. Als verenigingsadviseur en coördinator positieve sportcultuur is Daphne Tervelde van Team Sportservice Haarlemmermeer er dagelijks mee bezig. Ze ondersteunt verenigingen om ervoor te zorgen iedereen zich er welkom voelt. Wat doet ze en waar kan ze jou mee helpen?

De functie van Daphne als coördinator positieve sportcultuur is ontstaan vanuit twee ontwikkelingen die speelden in Haarlemmermeer. Zo richt het in 2020 tot stand gekomen lokale sportakkoord zich op het versterken van een veilig sportklimaat. Daarnaast is de gemeente sinds december 2019 een regenbooggemeente. Waardoor Haarlemmermeer de komende jaren een extra impuls geeft aan de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI’s in Haarlemmermeer. Team Sportservice Haarlemmermeer is hierin alliantiepartner.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hoe ben jij als buurtsportcoach en verenigingsadviseur in deze rol belandt?
“Ik ben hiervoor benaderd omdat het een thema is waar ik mij altijd hard voor maak. Ik vind het erg interessant om te zien hoe een cultuur en groepsdynamiek ontstaat en hoe je daar als trainer invloed op hebt. Ook wordt het soms onderschat hoe groot de invloed van het bestuur is op de cultuur van een club.
Mijn achtergrond ligt in judo, een sport waar normen en waarden ontzettend belangrijk zijn. Ik hoop dat ook over te brengen naar andere verenigingen en sporten. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de club een visie op dit thema ontwikkelt je ervoor zorgt dat meer mensen zich welkom voelen. Het draait allemaal om een cultuur creëren waar niemand buiten de groep valt, dat er een groepsdynamiek ontstaat waarin iedereen zich welkom voelt.”

Wat is inclusiviteit volgens jou?
“Dat iedereen zich welkom voelt op de club  ongeacht bijvoorbeeld leeftijd of seksuele voorkeur. Dit staat dan niet alleen in de missie en visie, maar het is op alle niveaus van de club geland. Dus ook een trainer en barmedewerker is zich ervan bewust.”

Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?
“Alles draait om het onder de aandacht brengen van een positieve sportcultuur en de ondersteuning die ik kan bieden op dit thema. En uiteraard de Haarlemmermeerse richtlijn. Deze richtlijn hebben wij ontwikkeld om verenigingen een houvast te geven wanneer ze met het brede thema een Veilig Sportklimaat aan de gang gaan. Ik organiseer werksessies om verenigingen te ondersteunen en ik haal op welke hulp ze nodig hebben. Is een vereniging nog niet zo ver? Ik geef ook informatie over het thema met een speciale nieuwsbrief die wij regelmatig versturen. Ook komt het best vaak voor dat een club het niet voor elkaar krijgt om van elke trainers een VOG te hebben. De club wil wel, maar organisatorisch krijgen ze het niet voor elkaar of het gebruikte systeem werkt niet mee. Zonde, want er is gewoon een gratis vog-regeling waar clubs aan mee kunnen doen. Ik help ze daar dan bij.”

En wanneer is jouw werk klaar?
Als een groot aantal verenigingen in Haarlemmermeer voldoet aan de richtlijn, dat ze daar trots op zijn en het zichtbaar tonen. We werken hiervoor nu aan een bordje dat clubs op kunnen hangen. Daarnaast hoop ik dat een grote groep verenigingen in de Haarlemmermeer gaat spelen met de regenboog-aanvoerdersband. Ook om te laten zien dat de clubdeuren voor iedereen open staan.”

De campagne Welkom in de sport draait om een inclusiecheck. Kan zo’n check helpen denk je?

“Het kan zeker helpen. Het is een mooie eerste stap in bewustwording. Verenigingen die er dan open voor staan en ambities hebben gaan er daarna verder mee aan de slag. Maar verenigingen waarvoor het een ver van hun bed show is hebben wel iets meer nodig.”

Doe de inclusiecheck
Heeft Daphne jou enthousiast gemaakt om met het thema inclusiviteit aan de slag te gaan? Ga dan naar de inclusiecheck en ontdek hoe welkom jouw vereniging is:

Naar de inclusiecheck op welkomindesport.nl

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.