HomeVerhalen“Cijfers lieten zien dat er in Linquenda nog veel te winnen viel”

“Cijfers lieten zien dat er in Linquenda nog veel te winnen viel”

In de Nieuw-Vennepse wijk Linquenda is sporten en bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar wanneer de mogelijkheden er zijn is het enthousiasme om mee te doen er niet minder om. Na één sportinstuif moest er direct een tweede zaal geregeld worden omdat het animo te groot was. Voor buurtsportcoach Jacintha Steinmetz van Team Sportservice het signaal om meer activiteiten op te zetten, vooral samen met andere partijen uit de wijk.

Team Sportservice is nog niet zo heel erg lang actief in de wijk Linquenda. Het startte in 2019 toen de Antoniusschool een Gezonde School werd. Een vakleerkracht bewegingsonderwijs op de school wilde graag van de onderwijsinstelling een gezonde school maken. Team Sportservice zag dat als een goede aanleiding om in de wijk breder iets moois op te zetten. “Tegelijkertijd speelde namelijk de verschuiving van onze aandachtswijken. Cijfers lieten zien dat er in Linquenda nog veel te winnen viel met sporten en bewegen,” aldus Jacintha.

In haar rol als buurtsportcoach greep ze met haar collega’s van Team Sportservice Haarlemmermeer en samenwerkingspartners de eerste Gezonde School aan als startpunt van meer èn structurele activiteiten: ”Rondom de officiële start hebben we met sportverenigingen activiteiten georganiseerd, zoals een instuif waarbij kinderen verschillende sporten uit konden proberen. Na één instuif moesten we direct uitbreiden naar twee gymzalen omdat er zoveel kinderen waren!“

Het succes heeft volgens Jacintha deels te maken met dat zij het als buurtsportcoach niet alleen doet: “De aanpak in Linquenda gaat net zoals we dat in andere wijken doen. We bouwen een netwerk op met scholen, verenigingen en andere maatschappelijke partijen zoals Stichting Maatvast en Meerwaarde. Daarnaast sluiten we aan bij netwerklunches om in contact te komen met nieuwe partijen. Samen kom je verder.”

De samenwerking in Linquenda zet zich ook voort tijdens de organisatie van bijvoorbeeld vakantieactiviteiten. Jacintha: “Tijdens deze activiteiten organiseren we clinics waardoor kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten. De clinics worden gegeven door verenigingen waardoor zij hun zichtbaarheid kunnen vergroten.”

Team Sportservice is nog niet lang actief in de wijk en de aanwezigheid moet nog groeien. Jacintha ziet hiervoor al wel kansen: “Ik richt mij nu vooral op kinderen, maar ik zou ook graag activiteiten voor volwassenen willen organiseren. Maar die doelgroep is lastiger te bereiken. We zijn nu bezig met een wijkscan. Hierin halen we de behoeften van de volwassen in Linquenda op, maar ook brengen we de samenwerkingspartners in kaart. Hopelijk lukt het dan om uiteindelijk om ook meer volwassenen in beweging krijgen.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.