HomeEen duurzame vereniging!

Een duurzame vereniging!

In opdracht van NOC*NSF mogen wij u kosteloos begeleiden met onze aanpak voor de verduurzaming van verenigingsaccommodaties. Vraag nu gratis begeleiding aan van een energie-expert t.w.v. 2.000 euro om uw accommodatie te verduurzamen, CO2-uitstoot te reduceren en geld te besparen!

Let op: Deze regeling stopt na kwartaal 2 van 2021. Wees snel want er zit een maximum aan het aantal verenigingen die zich kunnen aanmelden.

Een aanpak die werkt!

Maar hoe doen we dit dan? Om iedere organisatie uit de sportsector goed te kunnen begeleiden doorlopen we een helder stappenplan:

  • Inzicht verkrijgen in specifiek voor de accommodatie rendabele duurzame maatregelen
  • Ambitie bepalen
  • Plan van aanpak opstellen
  • Offertetraject begeleiden uitgaande van onafhankelijke benchmarks, inzet betrouwbaar netwerk en eventuele kwaliteitscheck op offertes van derden
  • Business case uitwerken, inclusief advisering en begeleiding bij financiering
  • Nazorg tijdens de realisatie

Biljart Vereniging Horna

Biljart Vereniging Horna heeft het traject al doorlopen en merkt nu al resultaat:

Serieuze ambitie voor sportaccommodaties: 95% CO2 reductie in 2050

Het Rijk heeft de klimaatdoelstellingen vastgelegd in het klimaatakkoord. Dit klimaatakkoord heeft onder andere geleid tot een Routekaart Duurzame Sportaccommodaties. De doelstelling van deze routekaart betreft 95% CO2-reductie op alle sportaccommodaties in Nederland in 2050, met een tussentijdse doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030. Het Rijk beseft dat hier meer voor nodig is dan de huidige BOSA-subsidieregeling, waarbij sportverenigingen en stichtingen 35% subsidie kunnen krijgen op duurzame investeringen in de accommodatie. Mede op advies van Team Sportservice heeft VWS ervoor gekozen om een landelijke ondersteuningsstructuur te ontwikkelen. Deze structuur heeft zich al bewezen in eerdere aanpakken en leidt tot een uniforme aanpak voor de begeleiding van eigenaren van sportaccommodaties om tot 95% CO2-reductie te komen in 2050. De beproefde aanpak van Team Sportservice is hiervoor één van de gebruikte methodes.

Landelijke ondersteuningsstructuur: unieke samenwerking

Voor een uniforme aanpak en een landelijke dekking van de ondersteuningsstructuur is er een unieke samenwerking ontstaan tussen VWS, NOC*NSF, sportbonden en alle 12 de provinciale sportorganisaties verenigd in Sportkracht12. Geen enkele organisatie in Nederland is in zijn eentje in staat om voor een landelijke dekking van de ondersteuningsstructuur te zorgen. Een bundeling van krachten is dan ook de enige manier om aan deze eis vanuit het ministerie te voldoen.
Samenwerken in plaats van concurreren past bovendien beter bij het gezamenlijk doel: het verduurzamen van sportaccommodaties voor het milieu en de toekomstbestendigheid van het Nederlandse verenigingslandschap. Daarbij komt dat sportverenigingen bij uitstek geschikt zijn voor het creëren van bewustwording onder de particuliere achterban, wat zorgt voor een ongekende potentie en mogelijke impact!

Handbalvereniging Zaanstreek

Handbalvereniging Zaanstreek heeft al gebruik gemaakt van de ondersteuning en heeft nu 46 zonnepanelen, automatische ledverlichting binnen, extra geïsoleerde plafonds, led-verlichting buiten en automatische douchestops:

Budget beschikbaar stellen voor begeleidingstrajecten sportverenigingen

Het Ministerie van VWS stelt budget beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Met hulp van een procesbegeleider die gespecialiseerd is in het begeleiden van sportorganisaties op het gebied van duurzaamheid doorloopt een vereniging dan bovenstaand stappenplan. De verenigingen kunnen het budget voor het begeleidingstraject aanvragen via Team Sportservice of door via de Adviseur Lokale Sport in uw gemeente de ‘service’ duurzaamheid binnen het Sportakkoord aan te vragen. Dit kan t/m het tweede kwartaal van 2021. Als gemeenten hun sportvereniging actief willen stimuleren gebruik te maken van de geboden ondersteuningsmogelijkheden voor verduurzaming kan Team Sportservice op verzoek een informatieavond of kick-off bijeenkomst organiseren.

Resultaat: noodzakelijk CO2-reductie en behoud sterk verenigingslandschap

Om te voldoen aan de doelstellingen voor CO2-reductie in het klimaatakkoord werken we samen met een uitgebreid netwerk en diverse partners aan het verduurzamen van onze sportaccommodaties. Zo kunnen we samen 49% reductie in 2030 en 95% in 2050 realiseren. Daarnaast zorgt verduurzaming voor een verlaging van de energielasten en daardoor een directe verbetering van de financiële positie en toekomstbestendigheid van de sportverenigingen in de provincie Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Hiermee draagt de energietransitie bij aan het behoud van het onmisbare en sterke verenigingslandschap in onze provincies.

 

Het Ministerie van VWS stelt budget beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Voor een uniforme aanpak en een landelijke dekking werkt zij daarom samen met NOC*NSF, sportbonden en alle 12 de provinciale sportorganisaties in Sportkracht12, hier maakt Team Sportservice deel van uit.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Niels van Weert
Meer informatie?

Bel of mail Niels van Weert