HomeCasesStichting Ons Tweede Thuis

Stichting Ons Tweede Thuis

Meedoen met een loopgroep in de buurt of taekwondolessen direct na de dagbesteding of werk. In de zorg voor cliënten van Ons Tweede Thuis (OTT) heeft sport en bewegen een belangrijke rol gekregen. Sport en bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar het kan ook helpen om de participatie in de maatschappij te vergroten en bijdragen aan de verbondenheid met de buurt. Ons Tweede Thuis wil daarom graag een passend beweegaanbod in de buurt realiseren en Team Sportservice helpt hierbij.

“Sportservice is goed in het meedenken en is op de hoogte van wat er allemaal al op sport- en beweeggebied in de buurt is. Daardoor kunnen we vaak passend aanbod dichtbij en in onze locaties realiseren en vaak bij een reguliere vereniging.” 

De uitdaging

Zorgorganisatie Ons Tweede Thuis is er voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme en/of niet-aangeboren hersenletsel. Van jong tot oud. OTT is verdeeld over verschillende locaties en biedt zorg dat gaat van begeleid werken, dagbesteding en trainingen tot aan woonvoorzieningen. OTT hecht veel waarde aan gezonde voeding, beweging en ontspanning en heeft daarom een Vitaliteitbeleid opgesteld. Het faciliteren van mogelijkheden tot sporten en bewegen is hier onderdeel van. Omdat sport niet direct een vanzelfsprekendheid is voor veel cliënten is het belangrijk laagdrempelig aanbod te creëren. Dichtbij huis en met een lage financiële drempel. En het liefst aansluitend op bestaand aanbod in de buurt.

De oplossing

Samen met Team Sportservice kijkt Ons Tweede Thuis naar welke beweegvragen cliënten hebben en hoe deze ingevuld kunnen worden. Hierbij wordt vooral gekeken naar welk aanbod en welke voorzieningen en verenigingen er al zijn. Dichtbij huis en indien mogelijk aansluitend op het werk of dagbesteding zijn hierbij belangrijke waarden. Ook wordt er geprobeerd zoveel mogelijk op regulier aanbod aan te sluiten zodat de cliënten participeren in de maatschappij en hun netwerk -in de buurt- verbreden. Ook organiseert OTT elk jaar in september 2 sportdagen voor alle cliënten als onderdeel van “de beweegweek”.

Het resultaat

Er zijn inmiddels al veel en diverse activiteiten gerealiseerd. Zo is er in Uithoorn al geruime tijd een loopgroep wekelijks samen aan het bewegen en zij doen ook mee aan verschillende evenementen zoals de Polderloop, Zilverenturfloop en Haarlemmermeer Run. Bij Poldersport in de Kwakel is een pilot G-Boot Camp van 12 lessen gestart. Ook worden er al geruime tijd op een aantal voorzieningen structureel taekwondolessen aangeboden die direct aansluiten op de werk/dagbesteding. En dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele initiatieven die er zijn.
Op o.a. de locatie WDC Middelpolder zijn stageplekken voor laatstejaars studenten van de ROC-opleiding Sport- en bewegingscoördinator gerealiseerd. Zij lopen een jaar stage in hun examenjaar en hebben zo een enorme positieve bijdrage aan het bewegen op WDC Middelpolder.

Waarom samenwerken met Sportservice?

Ria Koehler, locatiemanager van Werk- en dagcentrum Middelpolder: “Team Sportservice is goed in het meedenken en is op de hoogte van wat er allemaal al op sport- en beweeggebied in de buurt is. Daardoor kunnen we vaak passend aanbod dichtbij onze locaties realiseren en vaak bij een reguliere vereniging. Ook heeft Team Sportservice veel kennis van middelen waarmee we het aanbod laagdrempeliger kunnen maken. Voor cliënten van Ons Tweede Thuis kunnen bijvoorbeeld financiën een drempel zijn om niet te gaan sporten. Hierbij kunnen we ze in samenwerking met Sportservice soms helpen.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten