HomeCasesUitvoer sportbeleid voor de gemeente Schagen

Uitvoer sportbeleid voor de gemeente Schagen

Al ruim 10 jaar voert Team Sportservice het gemeentelijk sportbeleid voor de gemeente Schagen uit. Van vakleerkrachten op basisscholen of het helpen van mensen met psychische problemen bij het re-integreren tot aan het beter benutten van een Cruyff Court. In 10 jaar is veel bereikt om sport en bewegen bij te laten dragen aan een gezonde, vitale en sociale samenleving. Wethouder Ben Blonk aan het woord.

“Team Sportservice zit in Schagen in onze haarvaten en andersom zit Schagen in de haarvaten van de medewerkers van Team Sportservice. Zij weten ons sportbeleid goed te vertalen naar activiteiten en projecten in heel Schagen.”

De uitdaging

Gemeente Schagen is een veelzijdige Noord-Hollandse gemeente op slechts 45 minuten treinen van Amsterdam in een oase van landelijke gemoedelijkheid. Met een bruisende, drukbezochte stadskern en schilderachtige dorpjes te midden van groene polders en bloeiende bollenvelden. In het Westen wordt gemeente Schagen omzoomd door strand, zo’n 17 kilometer lang, waar sport, recreatie en natuur elkaar naadloos afwisselen.  Schagen is een gemeente die uitdagingen kent die echt horen bij een plattelandsgemeente. Zo vergrijst de bevolking sterk en is in sommige wijken of dorpen de sociale cohesie laag. Daarnaast hebben sommige sportverenigingen het moeilijk door bijvoorbeeld de vergrijzing en worden scholen kleiner. En Schagen heeft -net als alle andere Nederlandse gemeenten- door de decentralisaties in het sociaal domein veel belangrijke zorgtaken toegewezen gekregen waar uitvoering aan gegeven moet worden.

De oplossing

Om deze en andere vraagstukken aan te pakken ziet de gemeente een belangrijke rol weggelegd voor sport en bewegen. Blonk: “We willen iedereen in beweging krijgen, ,van jong tot oud, een half uur per dag. Het helpt om allerhande problemen aan te pakken. Van valpreventie bij ouderen en het tegengaan van dementie tot aan het aanpakken van overgewicht bij kinderen of het bevorderen van de (re)integratie van inwoners.” Om die reden heeft sport en bewegen in Schagen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid gekregen. Team Sportservice helpt al meer dan 10 jaar om hier uitvoering aan te geven. Zo verzorgen vakleerkrachten van Team Sportservice op scholen het bewegingsonderwijs, zetten de combinatiefunctionarissen stimuleringsactiviteiten in de wijken op en voert de JOGG-regisseur van Team Sportservice Jongeren Op Gezond Gewicht uit.

De medewerkers van Team Sportservice wordt regelmatig gevraagd aan te schuiven wanneer nieuwe ideeën of beleid op het gebied van sport en bewegen uitgewerkt gaan worden. Zo heeft Schagen een Cruyff Court. Om deze beter te benutten wordt Team Sportservice gevraagd mee te denken over activiteiten die er georganiseerd kunnen worden en welke nieuwe beweeg- en sporttoestellen voor deze openbare beweegplek interessant kunnen zijn. Een nieuwe uitdaging vormt de groep statushouders die nu in Schagen een onderkomen hebben gekregen. “Ook daar zie ik een rol weggelegd voor sport en bewegen en dus Team Sportservice, want sport verbroedert. Je bent tijdens het sporten niet alleen lichamelijk, maar ook sociaal actief”, aldus Blonk.

Het resultaat

De gemeente Schagen heeft samen met Team Sportservice al veel mooie projecten gerealiseerd en veel bewoners (blijvend) in beweging gekregen en weer laten participeren in de maatschappij.
Hierbij zitten heel veel kleine projecten zoals GALM, waarbij ouderen worden gestimuleerd om te sporten na een fittest. Of een groep jongeren die nu wekelijks actief bezig is op het Cruyff Court onder begeleiding van Team Sportservice. Maar ook grotere projecten zoals het regionaal samenwerkingsverband aangepast sporten, waarbij veel meer sport- en beweegaanbod voor aangepaste sporters gerealiseerd is door over de gemeentegrenzen heen te kijken. Of de realisatie van het doel om op iedere school een vakleerkracht het bewegingsonderwijs te laten verzorgen. Blonk: “Mede dankzij de kennis en kunde van Team Sportservice hebben we iedereen achter het plan voor een vakleerkracht op iedere school weten te krijgen. Alle kinderen in Schagen krijgen nu kwalitatief goed bewegingsonderwijs en worden beter gescreend.” En met Start to Move is een samenwerking gerealiseerd tussen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de gemeente en sportverenigingen in Schagen. Hierdoor kunnen mensen met psychische problemen een plek vinden bij een reguliere sportvereniging om zo in beweging te komen en weer deel te nemen aan de maatschappij.

Waarom samenwerken met Team Sportservice?

Blonk: “Team Sportservice zit in Schagen in onze haarvaten en andersom zit Schagen in de haarvaten van de medewerkers van Team Sportservice. De samenwerking met Team Sportservice is bijzonder goed en zij weten ons sportbeleid goed te vertalen naar activiteiten en projecten in heel Schagen. De positieve uitstraling waarmee elk nieuw project opgepakt wordt en waarmee de activiteiten uitgevoerd worden valt op. Daarnaast zijn zij erg goed in het flexibel denken en mogelijkheden om te zetten naar maatwerk.”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sjoerd van Tiel
Meer informatie?

Bel of mail Sjoerd van Tiel