HomeCasesSchaatsvereniging STS-KGM is van vrijwilligerstekort af door MVKT

Schaatsvereniging STS-KGM is van vrijwilligerstekort af door MVKT

“Na MVKT weet ik uit ervaring dat veel mensen wel betrokken willen zijn, maar dat ze dat niet echt laten blijken totdat ze gevraagd worden.”

Schaatstrainingsgroep Sassenheim en Kagermeer (STS-KGM) kampte al geruime tijd met een tekort aan vrijwilligers. Totdat ze dankzij de gemeente Lisse de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) van Sportservice mochten volgen. Binnen no-time werden er genoeg vrijwilligers gevonden om de al lang gewenste bestuursopvolging te realiseren.

De uitdaging

Vereniging STS-KGM bestond dan wel uit 160 leden, het vinden van genoeg helpende handen werd steeds lastiger. Zo werd er maar geen opvolging gevonden voor het bestuur en ook de groep voor ondersteuning tijdens evenementen werd kleiner en kleiner. De activiteitencommissie draaide nog maar om één persoon en ook kon er niemand gevonden worden die de coördinatie met de andere ijsbanen op zich wilde nemen.

STS-KGM probeerde het tekort wel onder de aandacht te brengen. Maar verder dan het opnemen van een oproep in de nieuwsbrief en tijdens de Algemene Ledenvergadering zijn de werfacties nooit gekomen.

De oplossing

In 2015 heeft de gemeente Lisse de methode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd beschikbaar gesteld voor alle verenigingen in de gemeente en STS-KGM werd hierop geattendeerd. Ze konden kosteloos deelnemen aan de cursus, waarop het bestuur besloot mee te doen. Er werd een vierkoppig campagneteam opgezet met daarin twee bestuursleden.

MVKT startte met het zichtbaar bedanken van de huidige vrijwilligers. Het was eind december dus alle vrijwilligers die al waren voor de vereniging ontvingen een zak oliebollen. Om alle leden te laten zien dat je als vrijwilliger erg gewaardeerd wordt, werden de foto’s van de vrijwilligers met hun traktatie via de nieuwsbrief en de website verspreid.

Daarna werden alle functies waar vrijwilligers voor nodig zijn in kaart gebracht, met de daarbij horende kwaliteiten. Na het bekijken van het ledenbestand en het benaderen van ouders werden de potentiële vrijwilligers benaderd voor de openstaande functies.

Het resultaat

De wervingsactie Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd leverde de schaatsvereniging genoeg vrijwilligers op om iedereen in het bestuur te kunnen vervangen. Daarnaast zorgde de bedankactie van de huidige vrijwilligers ervoor dat zij zich gewaardeerd voelen en graag vrijwilliger willen blijven. Door de methode weet de vereniging nu ook beter wat te doen wanneer er weer een tekort ontstaat.

Waarom samenwerken met Sportservice?

Pascal van Schie, secretaris van Schaatstrainingsgroep Sassenheim-Kagermeer. “We hebben MVKT als erg positief ervaren. De manier waarop je te werk gaat heeft veel geholpen en het werkt echt. Ik zie regelmatig ergens de schreeuw om aandacht van een vereniging. Precies zoals wij het eerst ook gedaan hebben. Maar juist de aanpak van MVKT en het direct actief aan de slag gaan is veel effectiever. Na MVKT weet ik uit ervaring dat veel mensen wel betrokken willen zijn, maar dat ze dat niet echt laten blijken totdat ze gevraagd worden. Vaak kregen we namelijk als antwoord: Ja, natuurlijk wil ik wel wat bijdragen!”

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hubert Habers
Meer informatie?

Bel of mail Hubert Habers