Bewegen in en om de school
School is de plek waar alle kinderen samenkomen. Hier bereiken we alle kinderen en kunnen we hen gelijke kansen bieden. Het is tijd voor een beweging naar bewegen in het onderwijs.

Beweging als basis voor een gezonde ontwikkelinG
Het aantal kinderen dat voldoende beweegt, neemt steeds verder af. In 2023 voldeed 60% van de kinderen aan de beweegrichtlijn; in 2025 is dat nog maar 45%. Ook motorische vaardigheden gaan achteruit. Enkele redenen hiervoor zijn:
- De omgeving van kinderen biedt steeds minder kansen om in beweging te komen.
- Telefoons en gamen bieden makkelijk vermaak.
- Buitenspelen is minder veilig door verstedelijking en het toegenomen verkeer.
- Ouders ervaren meer drempels bij het ondersteunen van hun kind; tijd, geld, kennis.
- Bovendien draagt ongezonde voeding bij aan een gebrek aan energie en motivatie.
Om kinderen gelijke kansen te bieden op een gezond en gelukkig leven, is de school de ideale plek om beweging te stimuleren en de achterstand in te halen.
Onze visie op weg naar meer bewegen
Van en naar school
Misschien wel de makkelijkste winst op beweeggebied. We stimuleren kinderen om lopend of op de fiets naar school te komen. De inrichting van de schoolomgeving is hierbij belangrijk. De route naar school moet veilig zijn voor zowel lopen als fietsen.
Tijdens schooltijd
In de lessen wordt bewogen door middel van beweegtussendoortjes of bewegend leren. Het schoolplein en de pauzeactiviteiten stimuleren beweging, zodat ieder kind meedoet. Tussen de lessen door is er ruimte voor meer individuele aandacht en aanvullende informatie: er wordt gekeken naar motorische ontwikkeling en de wensen en behoeften op het gebied van sport en bewegen.
Na schooltijd
Direct na schooltijd kunnen kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten. Dit aanbod wordt ontwikkeld op basis van de wensen en behoeften van de kinderen zelf. Door het inzetten van trainers van lokale sportclubs, verkleinen we de stap naar duurzaam bewegen.
Extra aandacht
Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben om voldoende te bewegen, kan extra gymles worden aangeboden. De focus ligt hierbij op plezier, het ontwikkelen van motorische vaardigheden en het beleven van beweegsuccessen.

Het kind centraal
Om alle kinderen in beweging te krijgen, kijken we naar het individuele kind en passen onze aanpak daarop aan. We coördineren de lokale sportmogelijkheden, verbinden organisaties met elkaar en we verwijzen kinderen en ouders naar andere partijen, zoals het Jeugdfonds Sport. Als ‘superintermediair’ van het fonds kunnen al onze collega’s Amsterdammers hiermee helpen.
Een belangrijke leidraad is de door ons ontwikkelde ketenaanpak. De ketenaanpak stimuleert beweging en beweegplezier in elke levensfase. Een integrale benadering waarbij verschillende organisaties en disciplines samenwerken om structurele en duurzame oplossingen te bieden.
Een zorgeloze samenwerking
Als school wil je leerlingen het beste onderwijs bieden, en daar hoort voldoende en kwalitatief bewegen zeker bij. Door samen te werken met een sport- en beweegorganisatie, hoef je dat niet alleen te doen. Wij passen ons aanbod altijd aan op de behoeften van de school. Van het aanbieden van één specifieke activiteit tot het volledig ontzorgen op het gebied van sport- en beweegaanbod. Onze professionals zorgen voor een doordacht programma dat aansluit bij de motorische ontwikkeling van elk kind. Zo worden leerlingen op een leuke én verantwoorde manier uitgedaagd.
We kennen de omgeving, de gemeente, de organisaties en weten wat er speelt in de wijk. Wanneer andere ondersteuning nodig is, verwijzen we door.
Door samen te werken met sportaanbieders in de buurt maken we de doorstroom gemakkelijker
Onze professionals worden geschoold op pedagogische en didactische vaardigheden door het Windesheim College en de HvA.
Altijd een professional voor de klas. Wij regelen een passende vervanger bij ziekte.
Wij regelen de loonadministratie, werkgeverschap, ziekteverzuim, contractbeheer en juridische risico’s.
Hulp bij financieringsmogelijkheden
Om meer beweging voor kinderen te organiseren zijn er verschillende subsidiemogelijkheden om dit te financieren. Samen kijken we van welke opties jouw school gebruik kan maken en we helpen met het schrijven van de aanvraag. Denk bijvoorbeeld aan:
- School en Omgeving
- Dynamische Schooldag
- Vervangings- en Loondoorbetalingsfonds Onderwijs
- Subsidieregeling Sociale Basis
- Impuls en Innovatie Bewegingsonderwijs
- Amsterdamse Impuls Schoolpleinen

Waar kunnen we jullie mee helpen?
sportspreekuur

Uitgelicht: meer begrip voor sporten met een beperking
Sportability is een dynamisch en interactief programma waarin basisschoolleerlingen ervaren hoe het is om te leven en sporten met een beperking. Dankzij financiële steun van de gemeente Amsterdam kunnen we deze bewustwordingclinics kosteloos aanbieden aan reguliere basisscholen. Tijdens de clinic ervaren leerlingen zelf hoe het is om te sporten met een beperking en ontdekken ze welke aanpassingen nodig zijn. Dit draagt bij aan meer begrip, empathie en respect voor hun medeleerlingen.

Onze collega’s van team Jeugd & Onderwijs helpen je graag


