Ga naar de inhoud

Expertregeling: de Beweegbrigade

Lokale initiatiefnemers stuiten regelmatig op problemen bij hun ambitie om inwoners meer te laten bewegen. Obstakels verhinderen de borging van beweegactiviteiten, het opschalen van bestaande succesvolle activiteiten op nieuwe plekken en/of het toevoegen van nieuwe beweegactiviteiten. Kennis over het aanpakken van deze obstakels is vaak wel beschikbaar, maar in veel gevallen hebben initiatiefnemers hiertoe geen toegang of weten ze niet goed hoe deze kennis te benutten. Met de Expertregeling De Beweegbrigade krijgen initiatiefnemers tijdelijk ondersteuning van een Beweegexpert. Zo krijgen lokale initiatieven de kans om te blijven bestaan, door te groeien, op te starten en/of impact te maken.

Maak gebruik van een BeweegXpert van De Beweegbrigade

Om een nog beweegvriendelijkere leefomgeving te creëren heeft de Provincie Zuid-Holland, samen met de Beweegalliantie en Team Sportservice, de Expertregeling De Beweegbrigade opgezet. Lokale initiatiefnemers die zich bezighouden met projecten die gericht zijn op meer bewegen in de openbare ruimte, ontvangen tijdelijk ondersteuning in de vorm van een BeweegXpert, met daarbij extra aandacht voor lopen en fietsen.

Deze expert helpt bij het wegnemen van obstakels die het opzetten, de voortgang of de groei van (nieuwe) initiatieven belemmert. Denk aan het aanjagen, borgen, opschalen, opstarten of uitbreiden van beweegactiviteiten op nieuwe of bestaande plekken binnen een samenwerkingsverband.

Obstakels waar initiatiefnemers tegenaan lopen, kunnen sterk uiteenlopen. Een obstakel is een hindernis tussen het initiatief en het succes daarvan. Het bestaat uit gedragspatronen, regels of een gebrek aan motivatie van mensen van een beweeginitiatief. Een obstakel ligt altijd in de buitenwereld. Soms liggen ze op het vlak van verantwoordelijk op beleidsvlak op de locatie, ontbreekt het aan organisatiekracht en samenwerking of is er niet genoeg kennis aanwezig op de plek waar het wordt georganiseerd. Andere veelvoorkomende knelpunten zijn het bereiken van sleutelfiguren en inwoners, samenwerken met andere domeinen, duurzaam financieren of het vinden van aansluiting bij gemeentelijk beleid.

De Expertregeling De Beweegbrigade is uitsluitend bedoeld voor lokale initiatiefnemers en wordt gedaan door minimaal drie organisaties die actief zijn in een NPLV-wijk binnen één van de zes volgende gemeenten in de provincie Zuid-Holland: Delft-West, Den Haag Zuidwest, Dordrecht West, Rotterdam-Zuid, Schiedam Nieuwland en Oost en Vlaardingen Westwijk. Denk daarbij aan:

Beschikbaar budget 

De totale waarde van de inzet van alle experts is €100.000. Voor elk van de zes NPLV-wijken is een evenredig budget beschikbaar en kan de inzet van experts aangevraagd worden. Wordt het wijkbudget overschreden? Dan treedt de wachtlijst in werking.

aanvragen mogelijk vanaf 16 mei  

Van 16 mei tot en met 1 november 2025 kun je een aanvraag indienen bij De Beweegbrigade. De aanvragen worden per wijk én op volgorde van binnenkomst behandeld. Daarbij wordt gekeken of er een koppeling tussen eerder ingediende initiatieven gemaakt kan worden.

Beoordelingstermijn

Aanvragen worden direct in behandeling genomen en vanaf 1 september worden de aanvragen op de wachtlijst in volgorde van binnenkomst behandeld, mits er voldoende wijkbudget beschikbaar is.

Beoordelingscriteria

De aanvraag wordt beoordeeld op basis van de volgende concrete criteria.

  1. Helder geformuleerd vraagstuk (max. 10 punten)
    • Het vraagstuk is concreet en specifiek omschreven.
    • Er is duidelijk welke obstakels of uitdagingen het initiatief wil aanpakken.
    • Het is helder waarom hiervoor externe expertise nodig is.
  2. Duidelijk en realistisch eindproduct (max. 10 punten)
    • De aanvraag beschrijft met welk doel en welk resultaat of eindproduct de inzet van de expert wordt gerealiseerd.
  3. Bijdrage aan het BVO-model (max. 10 punten)
    • De aanvraag laat zien op welk aspect van het BVO-model (hardware, software, orgware) het initiatief het meeste effect heeft en waarom.
    • Er is duidelijk hoe dit bijdraagt aan de behoefte van inwoners.
      De rol van de expert hierin is duidelijk benoemd.
      Model BeweegVriendelijke Omgeving (BVO-model)
  4. Regionale afstemming en vervolgperspectief (max. 10 punten)
    • De aanvraag sluit aan op de kerndoelen van het gebiedsplan van de NPLV-wijk.
    • Er is aantoonbaar afstemming geweest met het programmabureau NPLV, bij voorkeur met een akkoord of ondersteuningsverklaring.
    • Er zijn ideeën over borging of verdere doorontwikkeling van het initiatief na de inzet van de expert.

Voorwaarden

De aanvraag moet voldoen aan enkele voorwaarden om in aanmerking te komen.

  1. Samenwerkingsverband: Het initiatief maakt deel uit van een integrale aanpak en is verbonden aan een bestaand of in ontwikkeling zijnde samenwerkingsverband in een van de 6 NPLV-wijken in Zuid-Holland. Bij de aanvraag zijn minimaal drie organisaties betrokken, waaronder een organisatie die het 
    samenwerkingsverband omarmt. Eén organisatie fungeert als hoofdaanvrager en projectleider/penvoerder, andere organisaties kunnen als mede-aanvrager meedoen.
  2. Openbare buitenruimte: De activiteiten vinden plaats op een locatie in de openbare buitenruimte, bij voorkeur op vindplekken waar mensen zich door de dag heen op natuurlijke wijze bevinden (zoals pleinen, parken, schoolomgevingen, wijkcentra of andere toegankelijke ontmoetingsplekken).
  3. Eigen verantwoordelijkheid: initiatiefnemers zijn zelf verantwoordelijk voor:
    • De uitvoering van de activiteiten.
    • Het vinden van eventueel benodigde aanvullende financiering.
  4. Inzet van experts
    • De inzet van experts is gericht op het verkrijgen van concrete en toepasbare adviezen, ondersteuning bij het ontwikkeling van het actieplannen, ontwikkelen van tools/aanpassing van de aanpak, of inzichten (zogenaamde handelingsperspectieven) die initiatiefnemers helpen om de obstakels weg te nemen.
    • Deze inzichten moeten direct bruikbaar en zichtbaar zijn in de praktijk. Bijvoorbeeld om een initiatief toegankelijker te maken, samenwerking te verbeteren of een nieuwe doelgroep te bereiken.
    • De inzet draagt bij aan het versterken van (bestaande) initiatieven op bestaande plekken, of het bereiken van nieuwe doelgroepen op nieuwe locaties.

Beweegvriendelijke leefomgeving

De Provincie Zuid-Holland zet zich in om inwoners meer mogelijkheden te bieden om naar buiten te gaan. Het doel is om bewegen vanaf de voordeur en in de directe omgeving aantrekkelijker te maken, zodat meer mensen kunnen bewegen, sporten en ontspannen.

Hierbij is er extra aandacht voor groepen die achterblijven als het gaat om sport en bewegen, zoals ouderen, mensen met een beperking en mensen met een lagere sociaaleconomische status.

Toegankelijke recreatiegebieden en routestructuren voor wandelen, fietsen, varen en paardrijden dragen hieraan bij. Om zoveel mogelijk mensen in Zuid-Holland te stimuleren om meer te sporten en bewegen, worden jaarlijks verschillende subsidiegelden beschikbaar gesteld. Bekijk de mogelijkheden, beschikbare regelingen en daarbij horende budgetten via onderstaande button.

Evaluatie en verantwoording

Monitoren en evalueren zijn manieren om te kijken of een initiatief goed werkt. Het begint met een nulmeting: een moment waarop we vastleggen hoe de situatie is voordat we starten. Tijdens het project volgen we op vaste momenten de voortgang. Dat heet ‘monitoring’. Zo zien we of er iets verandert en/of bijsturen nodig is. Monitoring helpt ook om verantwoording af te leggen: we kunnen laten zien wat er is gedaan en wat dat heeft opgeleverd.

Aan het einde van het project doen we een evaluatie. Dan kijken we wat er is bereikt en wat het effect is geweest van het initiatief. We vergelijken de nieuwe situatie met de situatie van de nulmeting. Door dit goed te doen, krijgen we inzicht in wat wel en niet werkt. Zo krijgen we inzicht in wat wel en niet werkt.

De lessen die we leren uit monitoring en evaluatie gebruiken we om toekomstige projecten te verbeteren. We delen deze inzichten actief, zodat ook andere wijken in Zuid-Holland ervan kunnen profiteren. Op die manier bouwen we samen verder aan wat werkt.

Vragen en meer informatie?

Onze specialist helpt je graag!

Je kunt de coördinator van dit project bereiken via onderstaande contactgegevens.

Ilse Alsemgeest

Projectcoördinator provinciale projecten

  • ialsemgeest@teamsportservice.nl
  • 06-25470204

De Expertregeling De Beweegbrigade is ontstaan uit een samenwerking tussen de Provincie Zuid-Holland, de Beweegalliantie en Team Sportservice.

Samen in beweging voor gezonder leven