HomeVerhalenDe sportkantine als ontmoetingsplek voor oudere Julianadorpers

De sportkantine als ontmoetingsplek voor oudere Julianadorpers

Oudere buurtbewoners die komen jeu-de-boulen, sjoelen of een kopje koffie drinken in de voetbalkantine. Dat is de Derde Helft bij voetbalvereniging JVC in Julianadorp. De voetbalclub is een sociale ontmoetingsplek geworden, ook voor de Julianadorpers die je er normaal niet vindt. Bestuurslid Henk Veul vertelt over zijn ervaringen met de Derde Helft en waarom de club het zo belangrijk vindt dat iedereen zich er welkom voelt.

Wat is de Derde Helft precies?
“Het is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Tijdens De Derde Helft organiseer je als sportvereniging samen met de ouderen activiteiten in je clubhuis of kantine. De sportkantine wordt een ontmoetingsplaats. Niet alleen voor sport en spel, maar ook voor een kop koffie en een goed gesprek. Ook iemand die geen lid is, is welkom op deze dagen.”

Hoe is dit initiatief op jullie club ontstaan?
“De doelstellingen van de Derde Helft sluiten heel goed aan bij waar wij als JVC naar streven. We willen namelijk een vereniging voor alle dorpers zijn. Waar zowel leden als niet-leden zich thuis voelen. Julianadorp is een echte dorpsgemeenschap, maar ook daarin zijn best wel veel ouderen eenzaam. Dat komt deels door corona, maar het is ook een feit dat wanneer je ouder wordt je wereld verkleind. De Derde Helft is een super mooi initiatief om daar wat aan te doen. Wij organiseren al een aantal jaren walking voetbal met zo’n 20 deelnemers. Dit hebben we samen met Team Sportservice met gebruik van een sportimpuls opgezet. Omdat dat inmiddels zo goed op eigen kracht draait benaderde Team Sportservice ons of we het niet wilde uitbreiden met de Derde Helft. Zo wordt de vereniging nog meer een ontmoetingsplek waar mensen graag naartoe gaan.”

En toen?
“Met hulp van Lydia van Noord en Jordy van Kesteren van Team Sportservice Den Helder zijn we er toen mee aan de slag gegaan. Eerst hebben we het idee gepolst bij de mannen van walking voetbal en ons bestuur. Ook organiseerden we een eerste voorlichtingsbijeenkomst voor de club waarbij we gelijk twee mensen uit ons dorp hebben gevraagd aan te sluiten. Iedereen vond het een goed idee. Uiteindelijk vond op 18 november van dit jaar de kick-off plaats met zo’n 30 deelnemers die een kopje koffie kwamen drinken en meededen aan jeu-de-boules en sjoelen.”

Wat is de kracht van de Derde helft?
“De Derde helft draait niet om sporten. Het belangrijkste is elkaar ontmoeten, dus gewoon gezellig een kopje koffie komen drinken is ook goed. Daarnaast organiseren we allerhande laagdrempelige activiteiten als jeu de boules, bord- en kaartspellen en sjoelen. En deze laagdrempelige activiteiten verbinden weer. Want aan tafel zitten met elkaar en met elkaar praten is nog best lastig. Maar wanneer je samen een spel speelt komt het gesprek meestal vanzelf wel op gang. Daarnaast is het een vrijwillige ouderencommissie die zelf bepaalt welke activiteiten we die dag gaan doen.”

Lydia van Noord over de Derde Helft bij JVC: Een mooi voorbeeld dat echt de kracht van de Derde Helft weergeeft maakte ik mee tijdens de kick-off. Een ouder stel kwam iets later aangewandeld en stonden weifelend van een afstandje toe te kijken. Ik heb ze aangesproken en welkom geheten. Omdat het de kick-off was waren er gebakjes. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje hebben we nader kennisgemaakt. De dame gaf aan dat ze het aanspreken erg fijn vond omdat ze zich op die manier heel welkom voelden.”   

De kick-off was ruim een maand geleden. Waar staan jullie nu?
“De Derde Helft heeft nu vier keer op onze vereniging plaatsgevonden. We hebben afgesproken om in ieder geval 5 bijeenkomsten te organiseren en daarna te kijken of er genoeg draagkracht is. Om het project op te starten hebben we het eerst kostenneutraal gemaakt. Dankzij ondersteuning van het Ouderenfonds bieden we het kopje gratis aan en kost deelname niets. Vanaf januari gaan we werken met een strippenkaart. De helft van de opbrengst gebruiken we om de kosten van organisatie en consumpties te dekken. Het andere gedeelte sparen we op om met de hele groep af en toe iets speciaals te doen zoals samen een maaltijd eten. Daarnaast proberen we een aantal minicompetities te organiseren. Ook is geopperd om het samenzijn te benutten voor voorlichtingen over onderwerpen die de ouderen aangaan. En als laatste: nu helpen wij als club samen met Team Sportservice nog bij de organisatie, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat dat de groep het helemaal zelf overneemt.“

Jullie zijn nu al even aan de slag. Heb je tips voor verenigingen die dit ook willen?
“Het allerbelangrijkste is de Derde Helft zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dus communiceer duidelijk dat alleen een kopje koffie doen ook mogelijk is. En kijk of je in het begin dat kopje koffie ook gratis aan kunt bieden. Hiervoor is ondersteuning vanuit het Ouderenfonds mogelijk. En betrek vanaf het begin de buurt en de ouderen erbij.”

Doe de inclusiecheck
Heeft dit verhaal jou enthousiast gemaakt om met het thema inclusiviteit aan de slag te gaan? Ga dan naar de inclusiecheck en ontdek hoe welkom jouw vereniging is: Naar de inclusiecheck van Wees Welkom in de Sport

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.