HomeUtrechtse Plus

Utrechtse Plus

Verduurzamingstraject Utrechtse Plus: Met kleine stappen samen verduurzamen

Utrechtse Plus kan helpen met het verduurzamen van jouw vereniging. In samenwerking met de Provincie Utrecht biedt Team Sportservice gratis hulp aan bij jouw verduurzamingstraject. Verduurzaming van sportlocaties is namelijk een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambities van de provincie Utrecht.

Voor wie?

Het verduurzamingstraject Utrechtse Plus is er voor alle sportverenigingen en stichtingen die willen starten met verduurzaming, gericht op clubs in de provincie met accommodatie deels of volledig in eigen beheer. Heb je al eerder stappen in verduurzaming genomen met je club? Neem dan ook contact op met een van onze adviseurs en bespreek de mogelijkheden.

‘We zijn een relatief kleine vereniging waardoor de budgetten natuurlijk ook klein zijn. Dus we zijn met een eigen commissie gestart om te kijken wat we in het pand kunnen doen. Je merkt dan toch dat je te weinig kennis hebt en in cirkeltjes zit te redeneren. Het heeft ons heel erg geholpen dat we nu met Utrechtse Plus een adviesrapport hebt gekregen wat ons richting en duiding geeft.’ Frank Rigters, Korfbalvereniging Nova

Hoe ziet het verduurzamingstraject Utrechtse Plus eruit?

Fase 1. Kennismakingsgesprek
De clubondersteuner maakt kennis met jullie vereniging. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we de ambities en uitdagingen rondom verduurzaming van de club. We zoeken dan actief verbinding met lokale sportorganisaties en de gemeente. Samen kijken we of jullie vereniging in aanmerking komt voor Utrechtse Plus en bepalen de omvang van het traject. Er worden drie checks uitgevoerd: we kijken naar de vitaliteit van de club, we checken de omgeving van de club en tot slot toetsen we de ambitie van de club.

Fase 2. Energiescan
Na het kennismakingsgesprek voert een energie-expert van het Sport NL Groen platform een energiescan uit op jullie locatie. De energiescan wordt uitgevoerd met de ambities van jullie vereniging in het achterhoofd. De energie-experts hebben namelijk veel kennis over de gebruiksprofielen van verschillende sportverenigingen.

Zowel de fysieke opname van de accommodatie als de energiekosten worden meegenomen in het uiteindelijke advies. Het resultaat is dan een overzicht van de financiële mogelijkheden en potentiële besparingen na het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen. Mogelijke subsidies worden hier ook in opgenomen.

Fase 3. Realisatie
In de realisatiefase ga je met je vereniging over tot uitvoering van de verduurzamende maatregelen. De energie-expert en clubondersteuner werken samen om je vereniging te begeleiden naar realisatie. Hierbij draagt de clubondersteuner zorg voor de ondersteuning op het verenigingsvlak en pakt de energie-expert het technische aspect op. 

‘Verduurzamen van een vereniging vraagt om grote investeringen en een goede planning om alles te kunnen realiseren.’ Frits van Lingen, Hockeyclub Voordaan

Is jouw vereniging toe aan verduurzaming?
Neem dan contact op met één van onze projectcoördinatoren:

 
David Tijnagel & Floor Stam (projectcoördinatoren)
David: 06 – 30 77 23 35 / dtijnagel@teamsportservice.nl
Floor: 06 – 27 43 32 03 / fstam@teamsportservice.nl

Meer advies over verduurzaming van sportverenigingen

Publicaties

Downloads