HomeGezondheid

Gezondheid

Tegenwoordig wordt gezondheid steeds vaker breed en positief opgevat. De focus ligt steeds minder op de afwezigheid van ziekten en aandoeningen, maar meer op de mogelijkheden die mensen hebben om met ziekten, beperkingen en tegenslagen om te gaan (kamerbrief landelijke nota gezondheidsbeleid 2016-2019, VWS, 2015).

Positieve gezondheid

In het nieuwe concept ‘positieve gezondheid’ wordt gezondheid niet alleen als een doel op zich gezien, maar ook als een middel om andere doelen te kunnen bereiken, zoals: ‘meer regie op het eigen leven’, ‘kwaliteit van leven’, ‘mee kunnen doen in de maatschappij’ en ‘het gebruik maken van sociale netwerken’.

Team Sportservice laat zich inspireren vanuit dit nieuwe concept. Positieve gezondheid wordt omschreven als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven (Stichting Institute for Positive Health, 2017). Veel mensen vinden dat ze gezond zijn als ze geen lichamelijke klachten hebben en niet ziek zijn. Maar positieve gezondheid is méér dan geen lichamelijke klachten hebben. Want ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen zich gezond voelen en dat op een heleboel terreinen ook zijn.

Positieve gezondheid kent 6 dimensies, c.q. pijlers. De waarde van sport en bewegen op deze pijlers kan in het kort als volgt worden beschreven (Alles over sport, 2016):

  • Sport en bewegen hebben een positief effect op de lichamelijke functies (waaronder fysiek functioneren, energie, klachten, pijn). Onderzoek wijst uit dat lichaamsbeweging de kans vermindert op ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes.
  • Sport en bewegen hebben ook een positief effect op mentaal welbevinden van mensen (waaronder cognitief functioneren eigenwaarde, respect, veerkracht). Er zijn diverse relaties aangetoond tussen sporten en het cognitief vermogen, het opbouwen van vertrouwen (vooral bij kinderen van belang) en het vrijkomen van endorfine (gelukshormoon) bij duursporters.
  • De relatie tussen sporten, bewegen en de spiritueel-existentiële dimensie is lastiger te leggen. Toch kan sporten zingevend zijn en is het nastreven van doelen en idealen van mensen in de sport aan de orde van de dag.
  • Onder de dimensie kwaliteit van leven horen begrippen als geluk beleven, genieten, lekker in je vel zitten, levenslust en balans. Begrippen die ervaren sporters zeker koppelen aan hun sportbeleving. Wie kent niet het gevoel na het sporten dat je toch blij bent dat je bent gaan sporten in plaats van op de bank te blijven zitten.
  • Sporten en bewegen dragen ook bij aan het sociaal-maatschappelijk participeren van mensen. Niet alleen door bijvoorbeeld het sporten in groepsverband waarbij het aangaan van sociale contacten en betekenisvolle relaties belangrijke facetten zijn. Ook zijn er vele mensen actief als vrijwilliger bij sportverenigingen.
  • Tenslotte volgt de pijler ‘dagelijks functioneren’. Het gaat hier om onder andere het kunnen verrichten van de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Bij ouderen kan de achteruitgang in ADL-activiteiten als zelfstandig opstaan en aankleden kan met sport en bewegen worden voorkomen of vertraagd.

Positieve gezondheid stimuleren

Team Sportservice heeft diverse interventies en aanpakken om de (positieve) gezondheid in bovenstaande pijlers te stimuleren en verbeteren. Neem voor advies contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Linda Schouten
Meer informatie?

Bel of mail Linda Schouten