HomeMDT: Met welk talent help jij jouw club?

MDT: Met welk talent help jij jouw club?

Vrijwilligers zijn het kapitaal van een verenging! Maar hoe betrek je de nieuwe generatie als vrijwilliger bij de vereniging? Dat kan met MDT: Met welk talent help jij jouw club?! 

Team Sportservice provincie Utrecht en Gooi & Vechtstreek start na de zomer met een MDT project om jongeren warm te maken en klaar te stomen voor vrijwilligerswerk bij hun vereniging. Tijdens het project volgen jongeren een workshop die aansluit bij hun interesses en de vrijwilligerstaken die ze op de club kunnen doen. De jongeren worden begeleid door een ervaringsdeskundige om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Dat doen ze tijdens een stageperiode van ongeveer 10 tot 12 weken die ze op de club lopen. Deze periode wordt feestelijk afgesloten en de jongeren ontvangen een MDT-certificaat. 

Met MDT: Met welk talent help jij jouw club?! bieden we jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met vrijwilligerswerk. Daarnaast leggen jongeren nieuwe contacten en leren ze hoe leuk het is om zich in te zetten voor een ander. Tegelijkertijd nemen ze hun vereniging werk uit handen door tijdens hun stage bijvoorbeeld training te geven, een evenement te organiseren of een social media campagne op te zetten. Door jongeren een workshop en begeleiding te bieden tijdens het traject voelen ze zich meer bekwaam en zullen ze zich langer willen inzetten als vrijwilliger. Op die manier kunnen jongeren hun talenten ontwikkelen en wordt de volgende generatie vrijwilligers klaargestoomd. Een win-win dus voor jongeren en verenigingen! 

Over MDT: Met welk talent help jij jouw club?!

Vrijwilligers zijn het kapitaal van de verenigingen en daarmee het kapitaal van de samenleving.  Echter hebben veel verenigingen moeite om een nieuwe generatie vrijwilligers op te lijnen. Dat vormt een bedreiging voor het voortbestaan van verenigingen.  

Met MDT: Met welk talent help jij jouw club?! kan Team Sportservice een vereniging (financieel) ontlasten bij het aantrekken en opleiden van jonge vrijwilligers. Dankzij de MDT subsidie kunnen we workshops en professionele begeleiding bieden aan 100 jongeren die zich (gaan) inzetten als vrijwilliger voor hun club. 

Dat doen we door samen met de vereniging en jongeren te kijken waar extra handjes nodig zijn en wat de jongeren leuk vinden om te doen. Daar zoeken we een passende workshop bij die de jongeren gaan volgen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop over trainerschap, communicatie, gezonde sportkantine of een evenement organiseren. Het project biedt ook de ruimte voor een workshop met eigen invulling. 

Na het volgen van de workshop gaan de jongeren aan de slag om de opgedane kennis in de praktijk te brengen op de vereniging. Dat doen ze door in een periode van 10 tot 12 weken zich in te zetten voor de vereniging. Door bijvoorbeeld ervaren vrijwilligers te helpen of zelf iets op te zetten. In deze periode worden jongeren begeleid door een ervaringsdeskundige. Aan het einde van de stage wordt het traject feestelijk afgesloten en ontvangen jongeren een certificaat. De totale inzet van de jongeren gedurende het project bedraagt ongeveer 30 tot 50 uur en is vrijwillig.

Wanneer?

De voorbereidingen zijn in volle gang en verenigingen kunnen zich alvast aanmelden om deel te nemen aan MDT: Met welk talent help jij jouw club?!. Exacte data worden binnenkort gepubliceerd, hieronder staat de globale planning beschreven: 

 • Na de zomervakantie start het traject met een digitale bijeenkomst voor verenigingen. Dit zal als startschot fungeren om samen met de verenigingen jongeren te werven voor het traject. 
 • Eind september wordt het traject afgetrapt voor de jongeren met een digitale informatiebijeenkomst. Binnen enkele weken na de aftrap volgen jongeren een workshop naar keuze en starten ze met hun stage bij hun vereniging.
 • Het traject wordt in de 2e week van december afgesloten met een feestelijke bijeenkomst en uitreiking van certificaten.

Voor wie?

Verenigingen

Veel verenigingen hebben moeite met werven of binden van jonge vrijwilligers. En veel jongeren voelen zich niet bekwaam voor vrijwilligerswerk of weten niet wat (en hoe leuk) de mogelijkheden zijn. Herken jij deze problemen? Heeft jouw vereniging moeite met het vinden en vasthouden van jonge vrijwilligers? Zijn jullie bijvoorbeeld op zoek naar vrijwilligers die een social media campagne kunnen lanceren of willen jullie jonge trainers met meer kennis het veld op sturen? Dan is MDT: Met welk talent help jij jouw club?! iets voor jouw vereniging!  

Tijdens het traject creëer je als vereniging een leuke leeromgeving voor jongeren, daar word je bij geholpen door Team Sportservice. Samen bepalen we wat voor workshop en stage de jongeren kunnen volgen en dat kost de vereniging helemaal niks. 

Om het MDT traject voor jongeren én verenigingen succesvol te laten verlopen zijn er een aantal zaken van belang voor deelnemende verenigingen: 

 • Er zijn jeugdleden/teams die mee willen doen aan MDT: Met welk talent help jij jouw club?! 
 • Er is ruimte voor jongeren om stage te laten lopen en zich in te zetten voor de vereniging. De inzet van de jongeren is ongeveer 30 tot 50 uur gedurende de projectperiode. 
 • Er is een aanspreekpunt voor de jongeren en Team Sportservice. 

Daar staat tegenover dat je er veel voor terugkrijgt als vereniging: 

 • Extra handjes op de vereniging 
 • Gekwalificeerde vrijwilligers door workshops en begeleiding 
 • Meer jonge vrijwilligers op lange termijn 
 • Vrijwilligers die de kloof tussen de oude en nieuwe generatie vrijwilligers kunnen overbruggen 
 • Indien nodig budget of speelgeld voor de jongeren om mee aan het werk te gaan 
 • Goede promotie voor jouw vereniging; MDT maakt onderdeel uit van een groot landelijk netwerk 

Jongeren 

Wil jij graag jouw talenten inzetten voor jouw club? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact op!

 

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.