Ga naar de inhoud

Van Oorlogsveteranen tot Bijzondere topsportprestaties: De Paralympische Spelen

Nieuws Aangepast Sporten

Na diverse grote sportevenementen, zoals het EK Voetbal, Tour de France en de Olympische Spelen, is het volgende topsportevenement alweer in volle gang: de Paralympische Spelen. Tot en met zondag 8 september kun je in Parijs genieten van dit bijzondere evenement. Ruim 4400 topsporters zijn in de Franse hoofdstad aanwezig om te strijden om het eremetaal. Maar hoe zijn de Paralympische eigenlijk ontstaan? En welke prestaties hebben dit evenement gevormd tot het topsportevenement zoals we dat vandaag de dag kennen? Dat lees je in dit blog!

Het ontstaan van de Paralympische Spelen

Voor de oorsprong van de Paralympische Spelen moeten we terug naar het jaar 1948. In dat jaar organiseerde Sir Ludwig Guttmann, een naar Engeland gevluchte neurochirurg van Duits-Joodse afkomst, de International Wheelchair Games voor oorlogsveteranen. Dit evenement vond tegelijkertijd plaats met de start van de Olympische Spelen. Mede hierdoor wordt het gezien als voorloper van de Paralympische spelen.

Twaalf jaar later, in 1960, had Italië de eer om de eerste officiële editie van de Paralympische Spelen te organiseren. Het evenement telde ruim 400 atleten uit 23, die samen deelnamen aan acht verschillende sporten.

Bijzondere prestaties

De Paralympische Spelen zijn door de jaren heen een podium gebleken voor bijzondere en historische sportmomenten. Zo kwam Oscar Pistorius, een Zuid-Afrikaanse sprinter met de bijnaam ‘’Blade Runner’’, in de geschiedenisboeken terecht door zich voor zowel de Paralympische Spelen als Olympische spelen van 2012 te kwalificeren. Op de Paralympische Spelen behaalde hij zelfs meerdere gouden medailles. Vanwege de grote hoeveelheid media-aandacht en het recordaantal toeschouwers was de editie van 2012 sowieso een groot succes.

Een ander bijzonder verhaal is dat van Ellie Simmonds. Zij werd een wereldwijde sensatie toen zij op 13-jarige leeftijd tijdens haar eerste Paralympische Spelen meedeed aan vijf verschillende zwemonderdelen. Op twee van deze onderdelen wist de Britse zwemster zelfs een gouden medaille in de wacht te slepen. Over topprestaties gesproken…

Nederland in de schijnwerpers

Nederlanders hebben ook veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt tijdens de Paralympische Spelen. Zo was Marijke Ruiter een succesvol Paralympisch zwemster in de jaren ’60 en ‘70. Vooral in haar eerste jaren was zij erg succesvol; de Amsterdamse behaalde op het onderdeel zwemmen maar liefst tien gouden medailles. Haar laatste gouden medaille behaalde ze in 1976, waarna zij haar carrière langzaamaan afbouwde. In 1988 maakte ze haar comeback op de Paralympische Spelen. Echter op een totaal ander onderdeel, namelijk in het rolstoelbasketbal.

Een andere Nederlands succesverhaal is dat van Esther Vergeer. Vergeer was als rolstoeltennisster actief op de Paralympische spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Tijdens deze Paralympische Spelen behaalde zij vier keer de gouden medaille op het enkelspel en drie keer in het dubbelspel. Na de Paralympische Spelen van 2012 besloot Vergeer te stoppen met haar tenniscarrière. Op dat moment had zij een onafgebroken zegereeks in het enkelspel van 465 wedstrijden. Na haar carrière richtte Esther Vergeer haar eigen foundation op, die ervoor zorgt dat kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening door sport meer zelfvertrouwen krijgen.

Wie tegenwoordig in de voetsporen van Esther Vergeer treedt, is Diede de Groot. Zaterdag 8 juni behaalde zij haar 22ste Grand Slam-titel door Roland Garros te winnen. Daarmee verbrak zij het record van de meeste gewonnen Grand Slam-titels, dat op naam stond van Esther Vergeer.

Kijk en geniet!

Al met al staan de Paralympische Spelen garant voor topprestaties en Nederlands succes. Ons advies is dan ook om een keer live op tv naar de Paralympische Spelen te kijken. Je hebt nog tot en met zondag 8 september de tijd om iets van dit topsportevenement mee te maken.