Ga naar de inhoud

Samen voor verandering: de echte beweging komt van onderop

Provincie Zuid-Holland

Met elkaar in beweging — dát geeft energie! Toch lukt het vaak niet om mensen echt meer te laten bewegen. De leefomgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Reden genoeg om samen met de provincie Zuid-Holland en de Beweegalliantie het Symposium ‘Op weg naar een beweegvriendelijke leefomgeving’ te organiseren. Het doel: samen verkennen hoe we een leefomgeving kunnen creëren die zo is ingericht dat bewegen vanzelfsprekend is en mensen verleid om meer in de buitenlucht te bewegen.

Vrijdag 16 mei kwamen beleidsambtenaren, buurtsportcoaches, adviseurs, onderzoekers, projectleiders, gebiedsmanagers en vele anderen samen in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Ze deden nieuwe inzichten op, netwerkten met elkaar en verkenden samenwerkingsmogelijkheden. Naast werksessies, rondetafelgesprekken en beweegmomenten werd ook de nieuwe expertregeling gelanceerd. De overduidelijke conclusie aan het eind van deze dag: de echte beweging komt van onderop.

Een omgeving die uitnodigt tot bewegen

Dagvoorzitter Thijs Zonneveld opende de dag met een interview met gedeputeerde Anne Koning, die duidelijk liet merken dat de beweegachterstand in Zuid-Holland haar aan het hart gaat. Ze sprak gepassioneerd over het belang van bewegen en de belangrijke rol die de leefomgeving daarin speelt. “We leren bewegen tussen 0-7 jaar, en als de leefomgeving kinderen uitnodigt tot bewegen is het vaak ook prima te doen als 50-jarige of nog ouder. Als het goed werkt met een buggy en een driewieler, is het vaak ook goed voor een rollator”, aldus Koning. Daarnaast vertelde ze over ‘omgekeerd ontwerpen’, waarbij gekeken wordt hoe woningbouw kan worden aangepast op de al bestaande groene en beweegvriendelijke leefomgeving, in plaats van andersom.

Laat zien wat het oplevert

In de daarop volgende rondetafelsessie gingen vertegenwoordigers van Dordt West, Tante Kastanje, IVN en OBB in gesprek over de vraag: ‘Hoe borgen we de beweegvriendelijke leefomgeving in beleid?’ Met daarbij een overtuigend pleidooi voor het ‘omgekeerd ontwerpen’ van nieuwe woningbouw projecten en hoe dit tevens veel oplevert voor de ontwikkelaar. Het advies van de panelleden: toon aan wat investeren in een beweegvriendelijke leefomgeving oplevert. Het Urban Park in Waddinxveen is daar een goed voorbeeld van. Deze heef drie ton gekost, maar trekt veel meer bezoekers dan het kunstgrasveld bij de plaatselijke vereniging van 1,5 miljoen.

Geïnspireerd en met veel nieuwe ideeën gingen de deelnemers naar de eerste werksessies van de dag. Aansluitend werd er tijdens de lunch volop nagepraat, genetwerkt en ideeën uitgewisseld.

Geef ruimte aan de initiatieven van onderop

Tijdens het tweede rondetafelgesprek spraken de panelleden over de vraag: ‘Hoe dragen initiatieven van onderop bij?’ “Geef ruimte aan de initiatieven van onderop, daar begint het echt.”, zei Esther Landaal (OMZIEN Barendrecht). Miquel Pocorni (Beverwaard) vulde aan: “Luister naar een ander en erken elkaars kwaliteiten. Om mensen in beweging te krijgen heb je relatie en verbinding nodig. Zoek mensen die dit kunnen bewerkstelligen.” 

Samen in beweging

Op een symposium over bewegen mag een beweegmoment natuurlijk niet ontbreken. Randy Rijke bracht de zaal voorafgaand aan de tweede werksessie in beweging en liet de deelnemers ervaren wat een kort beweegmoment met je lichaam doet. Daarnaast zette Glasten Krapels van Uniek Sporten de zaal in beweging en liet hij zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn om niet te bewegen.  

Lancering nieuwe Expertregeling

Tijdens het symposium werd ook de nieuwe expertregeling: De Beweegbrigade gelanceerd. Maikel Verhaaren (Provinciaal Manager Team Sportservice Zuid-Holland) en Erik Lenselink (Directeur Beweegalliantie) namen het podium om de nieuwe regeling te introduceren. Met deze regeling ontvangen initiatiefnemers uit de NPLV-wijken in Zuid-Holland tijdelijk ondersteuning van een Beweegexpert. Zo krijgen lokale initiatieven de kans om te blijven bestaan, door te groeien, op te starten en/of impact te maken. 

Naast de nieuwe expertregeling stelt de Provincie Zuid-Holland meerdere regelingen en subsidies beschikbaar om een gezonde leefomgeving te creëren. Bekijk het actuele overzicht (mei 2025).

Vragen en meer informatie?

Onze specialist helpt je graag!

Je kunt de coördinator van dit project bereiken via onderstaande contactgegevens.

Ilse Alsemgeest

Projectcoördinator provinciale projecten

  • ialsemgeest@teamsportservice.nl
  • 06-25470204