HomeVersterken verenigingen

Versterken verenigingen

Sportverenigingen zijn heel belangrijk in het leven van de inwoners van een gemeente. Als vitale vrijwilligersorganisaties zijn zij over het algemeen prima in staat om het aanbod voor huidige en potentiële leden te organiseren. Als gevolg van interne of externe veranderingen hebben verenigingen soms behoefte aan gerichte ondersteuning op het gebied van ledenwerving- of behoud; vrijwilligersbeleid of accommodatievraagstukken. Team Sportservice staat klaar voor de vereniging om hun organisatiekracht te waarborgen op de lange termijn.

Neem contact op met Hubert

Bijdrage aan Wmo-doelstellingen

Maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben voor een veranderde rol voor sportverenigingen gezorgd. (Sport)verenigingen hebben namelijk een aantal sterke punten, zoals betekenisvolle activiteiten, een vaak multifunctioneel inzetbare accommodatie en sterke sociale netwerken. Dit ‘kapitaal’ van de vereniging kan benut worden om bij te dragen aan Wmo-doelstellingen, zoals nieuw aanbod voor kwetsbare doelgroepen, het vergroten van sociale contacten, participatie, een vitale oude dag en een positief opvoed- en opgroeiklimaat. Aan de andere kant zijn er ook sportverenigingen die het moeilijk hebben. Zij zien zich voor uitdagingen gesteld als de terugloop van leden, een tekort aan vrijwilligers of het niet rond kunnen krijgen van de financiën.

Ondersteuning maatschappelijke rol

Iedere vereniging is weer anders en Team Sportservice ondersteunt verenigingen op maat bij het versterken van hun organisatiekracht en helpt uw verenigingen zoeken naar de optimale maatschappelijke rol. Team Sportservice vergroot zo het bestaansrecht van de verenigingen en hun maatschappelijke bijdrage in uw gemeente door het ontwikkelen van aanbod voor doelgroepen die niet of onvoldoende bewegen. Het doel van onze aanpak is te komen tot concrete matches waarbij de sterke punten van verenigingen worden gecombineerd met de behoeften van kwetsbare groepen.

Extra informatie

Voor het in kaart brengen van de organisatiekracht van (sport)verenigingen maken wij gebruik van de vitaliteitsindex van Het Mulier Instituut. Met deze vitaliteitsindex kan snel een beeld worden gekregen van de organisatiekracht en de maatschappelijke functie van verenigingen. De index vertelt of een vereniging nu en in de toekomst goed in staat is om zijn sport(en) aan zijn leden aan te bieden, brengt inzicht in hoe de samenwerking met andere (niet) sportorganisaties verloopt, en meet hoe het op de sportvereniging is gesteld met duurzaamheid, gezondheid en normen en waarden. Bij het ondersteunen van verenigingen maakt Team Sportservice waar nodig of gewenst gebruik van de door NOC*NSF ontwikkelde Open Club aanpak.

De BuurtSportVereniging

Achterstandswijken samen met uw eigen inwoners in beweging krijgen?

Het kan met de BuurtSportVereniging
"We moesten de handen ineenslaan en samen proberen om de kinderen binnen Zuidoost te houden"

"We moesten de handen ineenslaan en samen proberen om de kinderen binnen Zuidoost te houden"

Lees het interview met Marcel

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Door op Stel je vraag te klikken ga je akkoord met de voorwaarden in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hubert Habers
Meer informatie?

Bel of mail Hubert Habers