HomeProducten & DienstenVerduurzaam uw sportverenigingen

Verduurzaam uw sportverenigingen

Team Sportservice helpt uw verenigingen bij het bewerkstelligen van energiebesparing, de uitstoot van CO2 te verminderen en te voldoen aan de Wet Milieubeheer.

Neem contact op met Niels

Een besparing van € 7.000,- per jaar

Ongeveer 20% van de kosten van een sportvereniging bestaat uit energiekosten. Onderzoek heeft aangetoond dat veel sportverenigingen op een eenvoudige manier energie kunnen besparen omdat hier door hen zelden serieus naar gekeken is. Ook bestaan er zeer veel subsidieregelingen die de terugverdientijd van een investering korter maken. Met onze cursus realiseren sportverenigingen gemiddeld 42.000 kWh en 2.600 M3 gas energiebesparing, dit komt neer op zo’n €7.000,- aan energiekosten per jaar en 32.149 KG CO2-uitstoot per sportvereniging in uw gemeente minder. Daarnaast voldoen de verenigingen aan de informatieplicht horend bij de Wet Milieubeheer.

Uw sportverenigingen klaar voor de Wet Milieubeheer?

Op 1 januari 2019 is de Wet Milieubeheer veranderd. Bedrijven en instellingen met een verbruik van meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 gas moeten voldoen aan een informatieplicht anders riskeren ze een boete. Ook 70 procent van de Nederlandse sportverenigingen vallen door hun verbruik hieronder.

Deze sportverenigingen moeten vóór 1 juli 2019 via een vragenlijst van het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangeven in hoeverre ze aan de nieuwe Wet Milieubeheer voldoen. Deze lijst bestaat uit 50 energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Verenigingen zijn verplicht om deze maatregelen te nemen en bij het niet naleven bestaat de kans op een boete. Tijdens de cursus vullen we de vragenlijst in en voldoet de vereniging aan de informatieplicht.

Onze cursus bestaat uit een afwisselend programma van interactieve digitale lessen, gezamenlijke bijeenkomsten, individuele begeleiding en een energiescan door een onafhankelijk expert. Tijdens de digitale lessen doen de deelnemers kennis op en krijgen ze inzicht in het eigen energieverbruik en de besparingsmogelijkheden.

Inhoud van de cursus

 1. E-learning: De nieuwe wet en energiebesparing
  Na de inschrijving krijgen de deelnemers toegang tot onze e-learning. Hier kunnen ze al het eerste cursusmateriaal doornemen over energiebesparing algemeen en voor sportaccommodaties specifiek. Ook wordt de inhoud van de nieuwe wet besproken.
 2. Energiescan op locatie
  De energie-expert komt langs voor een energiescan op de vereniging.
 3. E-learning: subsidies en financieringsmogelijkheden
  Ook voor het verduurzamen van accommodaties zijn er subsidies en financieringsmogelijkheden. Tijdens het tweede deel van de e-learning krijgen de deelnemers hier inzicht in.
 4. Bijeenkomst met andere verenigingen
  Centraal tijdens deze bijeenkomst staat het bespreken van de rapportage n.a.v. de scan, het maken van besparingskeuzes en het invullen van deel 1 van de erkende maatregelen lijst (EML-lijst) van de RVO.
 5. E-learning: prioriteren van maatregelen
  Tijdens het laatste deel van onze e-learning ondersteunen we de verenigingen in het prioriteren van energiemaatregelen en vragen zij voor hun top 5 aan maatregelen offertes aan.

 

Team Sportservice kan helpen met het verduurzamen van uw verenigingen. Wij doen dit samen met Green Leisure.Team Sportservice biedt deze cursus aan in samenwerking met Green Leisure, dé partij op zowel nationaal als internationaal niveau voor het verduurzamen van bedrijven in de vrijetijdsector.

Stel een vraag aan onze specialisten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels van Weert
Meer informatie?

Bel of mail Niels van Weert